CO-UP

by Daan Hünen

Hoe creëer ik meer positieve sociale interacties in online gaming, zodat het effect van toxic spelers minder wordt ervaren.

Toxicity, Gaming, Daan Hunen,

In online games die in teamverband worden gespeeld is communicatie een belangrijk aspect. Met goede communicatie kan niet alleen de uitkomst van het spel worden beïnvloed, ook de algemene spelervaring is voor de gamer positiever.

Helaas zitten er bij elk spel ook rotte appels tussen, die de spelervaring van anderen negatief beïnvloeden, door middel van wat in de gaming community bekend staat als "toxic behavior". De term toxic behavior wordt in de meeste gevallen gebruikt wanneer spelers negatieve, kleinerende of haatvolle opmerkingen geven tegen andere spelers.

De reden dat mensen toxic behavior tonen kan veel oorzaken hebben. Voor sommigen, is het een manier om zichzelf te valideren, ze zijn onzeker over zichzelf, anderen halen plezier uit het kleineren van vreemden. In de meeste gevallen gaat het echter om slechte verliezers, die de schuld en hun frustratie uitten op andere medespelers. Doordat de spelomgeving relatief anoniem is, vertonen spelers vaker negatief gedrag dan buiten in het dagelijks leven.

Het feit dat veel spellen met vreemden worden gespeeld (d.m.v. random matchmaking) heeft ook invloed op de mate van toxicity. Het samenwerken door vreemden naar een gedeeld doel, is de grootste oorzaak van frustratie in games.

Creëer, Kies uit, Speel samen!Het door mij ontworpen concept Co Up, geeft gamers de mogelijkheid, om samen met elkaar, secundaire doelstellingen in een game te vinden in de vorm van challenges. Hierdoor wordt de main focus van winnen verschoven, waardoor gebruikers toch plezier kunnen hebben door het samen voltooien van challenges, ook al zitten zij in het verliezende team.

Uit mijn onderzoek en tests kwam naar voren dat de gebruikers veel plezier halen uit het streven naar het voltooien van een challenge. Ook wordt de sfeer onderling beter wanneer de challenge humoristische eigenschappen heeft. In mijn doelgroep bleek er veel creativiteit te zijn omtrend het zelf bedenken van challenges. In Co Up is het daarom mogelijk zelf challenges in te dienen om deze vervolgens te kunnen delen en voltooien met vrienden.

Maak nieuwe vrienden.Er zijn veel gamers met een kleine sociale kring, wat er voor zorgt dat ze vaak alleen spelen. Deze gamers kunnen vaak minder goed voor zichzelf opkomen, en zijn hierdoor sneller vatbaar voor toxic behavior van anderen.

Naast dat je challenges kan doen met bestaande vrienden, heeft Co Up ook de mogelijkheid te zoeken naar mede gamers. Door jouw voorkeur in games aan te geven kan Co Up je matchen met mede gamers met dezelfde interesses. De gebruiker heeft de mogelijkheid door het profiel van een ander te bladeren om te zien welke challenges hij/zij heeft voltooid. Zo is het voor de eenzame gamer gemakkelijk om vrienden te vinden.

Blader door ingezonden challenges

Mocht de gebruiker zelf geen inspiratie hebben om een challenge te bedenken, dan kan Co Up daar bij helpen. De challenges die het beste beoordeeld zijn door andere gebruikers zullen in de categorie "Popular challanges" komen. Naast populaire challenges is het voor de gebruiker mogelijk door nieuw ingezonden challenges te bladeren. Na het voltooien van een challenge krijgt de gebruiker de mogelijkheid een waardering achter te laten.

Wireframes

Prototyping & Ontwerp