De Hotbox en de Volle Doos

by Dick Verhoeven en Sanne van Breugel

Hoe kunnen we anonimiteit positief inzetten om zo taboeonderwerpen seks en drugs beter bespreekbaar te maken onder 18 tot 25 jarigen?

Seks en drugsgebruik zijn tegenwoordig erg populair onder de 18 tot 25 jarigen in Nederland. Via Tinder worden er dagelijks afspraken voor seks gemaakt en iedere dag wordt er wel ergens in een studentenhuis drugs gebruikt. Toch worden deze onderwerpen nog veel te weinig besproken waardoor het vaak fout gaat: Denk aan geslachtsziektes die niet op tijd ontdekt zijn, overdosissen en misbruik. Uit onderzoek is gebleken dat dit grotendeels komt door het gebrek aan kennis over deze onderwerpen, zowel binnen onze doelgroep als binnen zorgmedewerkers. Mensen met problemen trekken hierdoor minder snel aan de bel, schamen zich en voelen zich vaak onbegrepen. Onterecht, want er zijn veel leeftijdsgenoten die met dezelfde problemen kampen. We hebben ontdekt dat anonimiteit een positieve rol kan hebben in het bevorderen van deze bespreekbaarheid mits deze voor iedereen zelf toe te passen is in een gewenste mate. Met de Hotbox in combinatie met De Volle Doos verspreiden we de nog missende kennis op het gebied van seks en drugs en laten we de doelgroep het gesprek over deze onderwerpen met elkaar aangaan, met of zonder identiteit.

Het is 07:12, je komt net aan op de after na een treinrit waar je jezelf met klapperende kaken en flinke doppen zo normaal mogelijk probeerde te gedragen naast de zakenman op de stoel naast je, die naar zijn werk ging. Op de after zie je de chick waar je al jaren een crush op hebt. Ze ziet je wel zitten, merk je. Samen lopen jullie naar boven en belanden in bed. Na 20 minuten klooien lukt het dan toch eindelijk om een stijve te krijgen (had je nou maar minder gesnoven). Een uur lang genieten jullie van elkaars lichaam om vervolgens voldaan, naakt en plakkend tegen elkaar aan te kruipen. De kamer ruikt naar seks: de geur van zweet en lichaamssappen door elkaar heen. Smerig zou je denken, maar de geur maakt je alleen maar geil. Tijd voor ronde 2? 

Klinkt bekend? (Bijna) Iedereen heeft seks en velen zeggen geen nee tegen een pilletje op een festival. Waarom doen we er dan toch allemaal zo geheimzinnig over? Jongeren durven veel vragen over seks en drugs niet te stellen omdat het vaak gepaard gaat met schaamte of ongemakkelijkheid. Er is nog steeds sprake van een stigma. Met de Hotbox en De Volle Doos, willen we het taboe dat op seks en drugs rust doorbreken.  

Het internet heeft een alsmaar groter wordende invloed op onze maatschappij en speelt een grote rol in onze dagelijkse levens. Ook is het toegankelijk voor steeds meer mensen en wordt het tegenwoordig niet alleen meer gebruikt om informatie op te doen maar ook om informatie te delen. Voornamelijk het anoniem delen van informatie is vele malen makkelijker geworden. Dit heeft zowel positieve als negatieve bijkomstigheden.  

De anonimiteit waarmee op vele blogs, social media en andere digitale platformen kan worden gereageerd of gediscussieerd, zorgt ervoor dat veel gevoelige onderwerpen beter bespreekbaar zijn. Zo geeft het onder andere mensen met bijvoorbeeld sociaal afgekeurde seksuele voorkeuren, traumatische ervaringen, niet geaccepteerde politieke voorkeuren, ziektes en mentale problemen de mogelijkheid om over hun problemen te praten, zonder enige vorm van gezichtsverlies te lijden.  

Onderzoek toont aan dat praten over taboeonderwerpen erg kan bijdragen aan iemands persoonlijke ontwikkeling. Omdat anonimiteit dit toegankelijker maakt, zou anonimiteit dus van grote invloed kunnen zijn op je persoonlijke ontwikkeling. Uit field research bleek dat onze doelgroep praten over deze onderwerpen stiekem toch heel erg leuk vindt maar te weinig doet.  

In de Hotbox zetten we anonimiteit positief in door twee vreemden tegenover elkaar te zetten en te laten praten over seks en drugs. De Hotbox is een installatie waarin je bent omringd door informatie en verhalen over seks en drugs. Je neemt plaats achter een luik, jij en je gesprekspartner kunnen elkaar niet zien. Jullie gaan aan de hand van gesprekskaartjes een gesprek voeren, eerst volledig anoniem via chat. Gedurende het gesprek kunnen jullie ervoor kiezen om steeds meer van je identiteit weg te geven, alleen als jullie er beide comfortabel mee zijn. Zo kunnen jullie je naam weggeven, praten met stemvervormer, normaal bellen en uiteindelijk face-to-face praten. Na 15 minuten gaat de timer uit en is het tijd voor de volgende twee deelnemers om plaats te nemen.  

Niet iedereen voelt zich comfortabel genoeg bij praten over deze onderwerpen. Toch helpt het voor iedereen om zichzelf te kunnen herkennen in andermans verhalen en ervaringen en heeft iedereen de nog missende kennis over seks en drugs hard nodig. De Hotbox heeft daarom een vervolg: Deel twee van ons concept is de Volle Doos, een kennisbox met alles wat je (al lang had) moet weten over seks en drugs. Hierin brengen we alle seks- en drugs gerelateerde onderwerpen waar nog te weinig over gepraat wordt aan bod. Een doosje met échte verhalen en échte plaatjes van échte mensen. Een volle doos waarin we er niet omheen lullen: Seks en drugs hebben allebei hun gevaren, maar laten we nou eerlijk zijn: Beide zijn om van te genieten, toch? En met alle kennis uit deze doos, ga je dat gegarandeerd optimaal doen.  

Met de Volle Doos spelen we in op de behoeftes van de doelgroep. Wat missen zij aan kennis? Wat moet er volgens hen meer besproken worden? Wat waren problemen waar zij vroeger tegen aan liepen als het gaat om deze onderwerpen? Wat zijn misvattingen die veel voorkomen binnen onze doelgroep? Welke problemen op het gebied van seks en drugs zijn heel herkenbaar en toch onbesproken? Ze zijn allemaal te vinden in de Volle Doos. 

Laat jij het seks- en drugstaboe met ons in rook opgaan?

Poster uit de Hotbox