De Proeftuin

by Marijn van der Sanden

Hoe kan ik bij betegelde tuinbezitters die automatisch gedrag vertonen de gedachtegang betreffende groene tuinen activeren en veranderen, zodat zij mogelijk worden aangezet tot actie en bij een toekomstige verandering van de tuin aangespoord worden om na te denken over vergroening met een geinformeerd en positief oordeel over groene tuinen?

Human | Story | Experience Design | Graduation 2021

Het klimaat verandert, dit is een feit. Het weer overal ter wereld wordt langzaam aan steeds extremer door de opwarming van de aarde. Door verstening in Nederland veroorzaakt dit extreme weer veel problemen met water- en hitteoverlast. Hier komt nog eens bij dat fauna en biodiversiteit steeds meer achteruit gaan.

Vergroening kan deze problemen verhelpen door hitte en wateroverlast tegen te gaan, CO2 uit de lucht te filteren en leefgebieden te voorzien voor fauna. Gemeentes pompen hierom enorm veel geld in het vergroenen van hun steden in de hoop het tij te keren, maar er is een plek waar zij niet kunnen vergroenen en waar verstening nog altijd toeneemt. Dit zijn de tuinen.

De vraag is dus: Hoe zorgen we voor meer groene tuinen?

De Proeftuin

De proeftuin biedt een manier voor tuineigenaren met een betegelde tuin om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het idee van een groene tuin. In combinatie met de app zal de proeftuin ervoor zorgen dat de meerwaarde van een groene tuin op een persoonlijk en sociaal level duidelijk wordt gemaakt aan de gebruiker. Hiernaast zullen de belangrijkste zorgen over een groene tuin worden weggenomen en de positieve emoties die een groene tuin (en tuinieren) bij veel mensen oproepen beleefbaar worden gemaakt.

De proeftuin is een duurzame, houten miniatuur tuin van iets meer dan een halve vierkante meter gevuld met allerlei onderhoudsarme planten die allemaal een verschillend product opleveren, zoals vruchten, ingrediënten, lekkere geuren en meer.

De proeftuin is goed voorzien met onder andere wielen om het geheel mobiel te maken, een onderlaag met hydrokorrels om eventueel onderhoud aan de planten te verminderen en een insectenhotel voor solitaire bijen om de bloemen in de proeftuin te bestuiven.

De proeftuin zal door bijvoorbeeld de gemeente of een officiële instantie aangeboden worden aan tuineigenaren met een betegelde tuin voor een bepaalde leenperiode. Tijdens deze periode zal de gedachtegang van de gebruiker ten opzichte van groene tuinen veranderen, waardoor hij/zij mogelijk wordt aangespoord tot actie en bij een toekomstige verandering van de tuin aangespoord wordt om na te denken over vergroening. De proeftuin plant dus als het ware het zaadje dat leidt tot vergroening.

De App

Om te zorgen dat gebruikers aangespoord worden om te interacteren met de proeftuin is er een app gerealiseerd die deze interactie uitlokt met behulp van verschillende challenges. Deze challenges zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken waarin de gebruiker weetjes en feiten zal worden voorgeschoteld en dus ook verschillende challenges zal krijgen. Zo kunnen gebruikers de challenge krijgen om frambozen of munt te oogsten waarna ze vervolgens weer de challenge kunnen krijgen om hier frambozenjam of muntthee van te maken. Of ze leren hoe ze de proeftuin kunnen verzorgen door middel van filmpjes, beeld en tekst om vervolgens gechallenged te worden met een quiz.

Door deze verschillende challenges te voltooien verdienen gebruikers punten en badges en spelen zij nieuwe hoofdstukken vrij. Met de punten en badges komen zij hoger in de leaderboards en met de punten kan men leuke beloningen kopen in de puntenshop, waaronder korting op de proeftuin zelf, oplopend tot 100% korting met genoeg punten mochten zij de proeftuin graag willen houden na de leenperiode.

Gaandeweg de challenges zal de gebruiker ook steeds meer kennis maken met de sociale meerwaardes van een groene tuin, zoals het verminderen van water- en hitteoverlast, verminderen van de eigen CO2-voetprint en het stimuleren van biodiversiteit.

Vervolgens is er nog het forum. Naast het gegamificeerde en competetieve aspect van de challenges bleek er uit het onderzoek ook een grote drang tot het delen van ervaringen met de proeftuin met anderen. Het gemodereerde forum biedt hier mogelijkheid toe. Hier kunnen gebruikers vragen aan elkaar stellen en bepaalde ervaringen met elkaar delen om zo een gemeenschapsgevoel te creëren en positieve emoties hierbij op te wekken. Hiernaast kan hier eventuele belangrijke informatie uit gehaald worden en kunnen vragen van gebruikers hier makkelijk en snel beantwoord worden door zogenaamde framblij moderators.

Als laatste zal de app gebruik maken van notificaties om te zorgen dat de gebruiker eventueel wordt herinnert aan de proeftuin waar nodig, en om eventuele situatie gebonden tips te kunnen geven.

Probeer de demo voor de app zelf!

Motivaties voor groen

Tijdens het onderzoek kwamen er een aantal motivaties voor groen naar voren. Deze motivaties zijn vervolgens onderverdeeld in 4 verschillende factoren die ervoor zorgen dat men groen gaat waarderen.

- Verzorgingsfactoren

- Milieu factoren

- Omgevingsfactoren

- Sociale factoren

In de afbeelding hiernaast worden deze factoren ietwat nader uitgelegd met wat voorbeelden.

Door zoveel mogelijk van deze motivaties aan te kaarten in het proces met de proeftuin zal men uiteindelijk aangespoord worden om na te denken over vergroening.

Strategie

Om de proeftuin heen is in samenwerking met begaande instanties als gemeenten, stichtingen en bedrijven een strategie ontwikkeld waarbij gekeken is naar bestaande initiatieven van deze partijen om te zorgen dat de proeftuin bij de doelgroep in de tuin terecht komt en de gebruiker zo goed mogelijk gefasciliteerd wordt in de conversie naar groen.

Jij blij, wij blij, de aarde blij

Tijdens de ervaring zal de gebruiker kennis maken met de mascotte en leider van de proeftuin. Framblij!

Framblij is een vrolijk framboosje die de gebruiker in de app begeleid met challenges, de gebruiker voorziet van de informatie die hij eventueel nodig heeft en de gebruiker herinnert aan bepaalde dingen of tips geeft met behulp van push notificaties.

Framblij zal het in de hoofdstukken meerdere keren hebben over het motto van de proeftuin:

Jij blij, wij blij, de aarde blij

In dit motto houdt "jij blij" in dat de eindgebruiker blij wordt gemaakt met het groen in zijn tuin, een eventueel gevoel van voldoening, vruchtjes, ingrediënten, geurtjes en meer. "Wij blij" kijkt naar meerdere dingen, de planten in de tuin die een mooi plekje hebben gekregen en hier en daar verzorgd worden en de beestjes die baat hebben bij de tuin maar ook de gemeentes en instanties die achter de proeftuin zouden zitten en voor meer groen willen gaan en de bevolking van Nederland die baat heeft bij de gevolgen van de vergroening. Als laatste heb je dan "de aarde blij" en dit spreekt eigenlijk vanzelf. Meer groen zorgt voor meer CO2 opname, meer biodiversiteit, minder water- en hitteoverlast etc. Allemaal goeie dingen voor de aarde als geheel.

Verschillende Framblij Expressies

Hoe is het anders?

Er zijn inmiddels meerdere initiatieven vanuit gemeenten en officiële instanties die de zogenoemde tegelterreur willen tegengaan. Echter wordt dit voornamelijk gedaan met subsidies of motiverende acties die over het algemeen weinig tot geen effect blijken te hebben. Het probleem hierbij is dat bestaande initiatieven focussen op de verkeerde doelgroep. Zij focussen namelijk voornamelijk op mensen die al actief bezig zijn met het probleem en al aan vergroening denken. Het voornaamste wat ze doen is obstakels wegnemen voor deze doelgroep.

Er is echter een enorme doelgroep die hierbij niet wordt aangekaart en dat zijn de betegelde tuinbezitters die automatisch gedrag vertonen. Dit houd in dat zij vergroening of uberhaupt verandering van hun betegelde tuin niet in hun gedachten hebben. De proeftuin verandert dit door ze een laagdrempelige ervaring aan te bieden in de vorm van een kleine probeertuin die zelfs op een balkon past. De ervaring met de proeftuin zorgt er vervolgens voor dat vergroening op een positieve manier in hun gedachtegang komt.

Hiermee wordt dus een enorme nieuwe doelgroep aangekaart die in het middelpunt van het probleem staat.

Quotes

"Dit is een probleem dat nu moet worden aangekaart voordat het te laat is"

"De proeftuin bereikt een doelgroep die vooralsnog niet bereikt werd"

"Dankzij de framblij heb ik nu allemaal frambozen en zonnebloemen in mijn tuin gezet"

Mijn Visie

Mijn interesse voor dit project komt eigenlijk voornamelijk vanuit mijn jeugd. Met twee afgestudeerd biologen als ouders die mij altijd veel over de natuur bijbrachten kreeg ik al snel een enorme interesse voor de natuur en het milieu.

Veel van mijn kennis kwam uit wandelingen door de natuur of nieuwsgierigheid als kind als ik een beestje had gevonden wat ik vervolgens zou opzoeken in de vele boeken die mijn ouders in de kast hadden staan. Maar een heel groot deel van mijn interesse kwam ook vanuit de groene tuin die ik eigenlijk heel mijn leven tot mijn beschikking had, waardoor ik continu de natuur binnen handbereik had en waarin ik vaak genoeg op zoek was naar beestjes of leerde welke planten en vruchtjes ik kon eten.

Al met al heb ik altijd vele mooie herinneringen gemaakt in tuinen en hier elke keer weer meer geleerd over de natuur waardoor mijn interesse hierin steeds weer werd aangesterkt.

Dit brengt ons naar vandaag de dag, waar het nu duidelijk is dat de natuur en het milieu hard achteruit gaan. Elke keer als ik weer slecht nieuws hoor met betrekking tot de natuur, zoals enorme bosbranden in Australië, het vergaan van koraalriffen en enorme stukken regenwoud die worden omgehakt trek ik mij dit zeer aan.

Daarom besloot ik voor mijn afstudeerproject dat ik een ontwerpuitdaging aan wilde gaan die de natuur en het milieu op een bepaalde manier helpt. Hiernaast had ik wat achtergrondinformatie over de problemen met betegelde tuinen, en vanwege mijn voorliefde voor groene tuinen besloot ik dat ik hiermee aan de slag zou gaan.

Als ontwerper identificeer ik mij altijd als een duizendpoot. Een ontwerper die allerlei verschillende media kan inzetten om zijn doel te bereiken. Ik weet van alles wat en bind me niet graag vast aan één vorm van media. Tijdens mijn proces heb ik dan ook vele verschillende mediavormen doorlopen om te kijken welke het beste het probleem oplosten.