Drunk In Love

by India Suzanne Brakkee

Hoe kan de sleur van de liefde in waarde worden hersteld?

Gevangen in de illusie van de maakbaarheid streeft men het ultieme geluk na in de liefde; de fantastische relatie. Er heerst een enorme angst voor ‘sleur’. Alles moet men eraan doen om die bevreesde sleur te voorkomen. Je kunt geen tijdschrift openslaan zonder dat je wordt doodgegooid met tips en tricks hoe die sleur te verhelpen of beter nog te voorkomen. Want sleur betekent saai en saai staat gelijk aan levenloos. Deze continue behoefte aan prikkeling en de angst voor het gewone, gaat ten koste van de duurzame liefde. Echte liefde bewijst zich juist in de dagelijkse sleur. In de gewone dagen van het bestaan.

Haken we niet te snel af bij tegenslag? Verwachten we niet te veel van de liefde? Met vragen als deze probeer ik de liefde vorm te geven. Maar liefde is niet meetbaar, noch voorspelbaar. Een antwoord op hoe de liefde en haar duurzaamheid te bereiken is, zal ik dan ook nooit vinden. Toch doe ik een poging haar te naderen en te bevrijden uit de illusie van de maakbaarheid.

In november 2019 beëindigde ik mijn toentertijd vijfjarige relatie. We waren nog verliefd, totaal verward gingen we uit elkaar. Maar ondanks de liefde die we voor elkaar voelden, was er ook angst. Op jonge leeftijd kregen we een relatie, voor ons beiden elkaars eerste liefde en na vijf jaar ga je dan ineens twijfelen. Mensen om mij heen die hun ‘zorgen’ uitspraken; “Maar ben je dan niet benieuwd naar wat er nog meer is?”. Ik besef me nu pas hoe brutaal ik dat vind, maar dat terzijde. Bevangen door de angst dingen te missen, schoten we ieder een eigen weg in. Op zoek naar ‘iets’. Na ruim een half jaar stopte die zoektocht. Het gras bleek helemaal niet groener aan de overkant. Gelukkig kwamen we beiden tot deze conclusie. Ik zeg niet dat ik nu overtuigd ben van een levenslange liefdesverbinding met hem, want de liefde is onvoorspelbaar, maar wel kreeg ik door deze ervaring een heel duidelijk beeld van wat liefde in de essentie is en betekent. Ik heb zelf ervaren hoe mijn omgeving en sociale media onzekerheid kunnen brengen in een goede, stabiele relatie. Daarnaast kreeg de ‘bevreesde sleur’ voor mij een totaal nieuwe betekenis. Ik hoop anderen te inspireren, na te laten denken en een streep te zetten door onhaalbare verlangens in de liefde.

“Hoe kan de sleur van de liefde in waarden worden hersteld”. Een vraagstuk voortgekomen uit problemen waar ik in mijn eigen relatie tegenaan ben gelopen en dus ook uit eigen behoeften. Want de sleur in je relatie accepteren is toch iets anders, dan deze ook daadwerkelijk omarmen en de waarde ervan in te zien. Hoe geef je waarde aan iets wat je normaal voor lief neemt? Aandacht. Aandacht aan de kleine dingen, aan dat wat de sleur juist ook mooi maakt. Aandacht voor de rauwe liefde, hoe zij is in haar puurste vorm. Accepteren dat ook zij niet perfect is. Dat ook zij steken laat vallen. Eigenlijk faalt de liefde constant en de kunst is om die momenten van falen los te zien van de liefde die je voor elkaar voelt.

Drunk in Love is een interactieve, auditieve installatie die je de mogelijkheid biedt stil te staan en na te denken over de sleur in de liefde en de waarde daarvan. Het geeft een kijkje in mijn eigen liefdesrelatie en wat "Drunk in Love" voor mijn vriend Tim en mij heeft gebracht. Ik ben een open persoon en praat makkelijk over mijn emoties. Tim en ik kunnen goed praten, maar toch heeft hij meer moeite met het uiten van zijn gevoel. Tijdens mijn zoektocht naar een manier onze relatie op een fijne manier te analyseren, kom ik uit bij de symboliek van het bloemen en plantenrijk. Ik zet deze symboliek in, om een zes aantal essentiële inzichten te ondersteunen, welke nodig zijn, om de sleur in de liefde te waarderen. Ik ontwerp voor ons een nieuwe manier, om aan de hand van passende vragen onze liefdesrelatie op een aangename manier te bespreken. Zonder dat deze al te beladen zijn, duik je met de vragen toch de diepte in. Daarnaast heb ik de gekozen bloemen, ook verwerkt in een proeverij van zes cocktails. Zes drankjes, met elk een ander inzicht en vier vragen. Deze vragen zijn echter ontworpen voor mijn relatie, de inzichten daarentegen zijn een stuk algemener en voor iedereen van toepassing. Ik hoop met deze ervaring mensen aan te zetten, bij hun eigen liefdesrelatie stil te staan en daarbij eventueel zélf passende vragen te bedenken. Ik heb heel lang gedacht dat de verschillen tussen Tim en mij maakten dat we uit elkaar gingen. Niets bleek minder waar. Juist die verschillen, geven ons kracht. Net zoals in een cocktail, blijken juist de diversiteit aan ingrediënten de meest geweldige combinaties te zijn. Wij zijn door deze ervaring nog dichter naar elkaar toe gegroeid, hebben elkaars ‘tekortkomingen’ in een ander daglicht gezien en de sleur in onze relatie leren waarderen.

Hoewel dit dus een heel persoonlijke ervaring betreft, is dit toch ook een universeel gevoel. We kennen allemaal die momenten dat je denkt “Is dit het nou?”. En het antwoord op die vraag kan ik voor niemand invullen. Wel kan ik een cocktail inschenken en door op een kwetsbare en eerlijke manier mijn eigen liefdesleven te delen, mogelijk nieuwe inzichten aanreiken.

De Roos. Bloem van de liefde. Het symbool voor hartstocht en verleiding. Een verklaring van genegenheid. Ooit opende wij ons hart, voor elkaar en daar ontstond toen dat onverklaarbare, krachtige gevoel van houden van. Een mooi moment om stil te staan bij dit gegeven. Bij deze bijzondere band tussen ons. Laten we opnieuw de liefde verkennen die wij voor elkaar voelen, ons bewust zijn van dit waardevolle geschenk en samen weg zweven op deze roze wolk.

Basilicumkruid en biet. Zeer krachtige liefdesplanten, welke staan voor het begin van de liefde. De eerste fase. Verliefdheid en het nieuwe leven. Hoe langer we samen zijn hoe verder we verwijderd raken van dat eerste moment. We maken zoveel mee samen. Fijne momenten, maar ook moeilijke. Het is goed om soms terug te gaan naar het begin. Ons te Realiseren waar we jaren geleden verliefd op werden, vaak zijn dat eigenschappen waar we ons vandaag de dag aan irriteren. Laten we terug gaan naar het moment dat we elkaar voor het eerst zagen. En we halen de vlinders terug die we toen voor het eerst voelden.

Jasmijn. Een bloem welke staat voor spirituele liefde. Het draait hier dus echt om de liefdesband welke we hebben met elkaar. Wat maakt dat wij bij elkaar horen? Wat maakt ons een “dreamteam”? En hoe zien wij elkaar in de toekomst? Weg dromen in onze wereld en de liefde die deze vormt.

Goudsbloem. Een symbool voor liefdevolle herinnering. Een bloem om onze aandacht te schenken aan het leven wat we samen hebben. De dingen die we mee maken en de emoties die we delen. Het is zo vanzelfsprekend dat wij ons leven samen lijden, dat we haast dreigen te vergeten hoe bijzonder en waardevol het is dat we herinneringen maken met elkaar. Of ze nu mooi zijn of pijnlijk. We maken ze samen. And that’s a golden gift!

Lavendel en viool. Een lustopwekkende combinatie. Seks is iets wat de liefdesrelatie onderscheidt van alle andere relaties in ons leven. Het maakt de relatie die wij met elkaar hebben uniek. De meest kwetsbare vorm van intimiteit. Seks draait om lust, genot en verlangen, maar om nog zoveel meer. Het gaat ook over vertrouwen, veiligheid en overgave. Het is een moment van ultieme verbinding, zowel fysiek als emotioneel. So let’s talk about sex. And see what happens.

Onkruid. Het soort bloem waarvan we de waarde totaal lijken te onderschatten. Fluitenkruid, klaprozen, madeliefjes etc. geven vaak zonder dat we erbij stilstaan een prachtig, kleurrijk aanzien. En zo zijn er ook talloze soorten onkruid eetbaar. Toch nemen we deze categorie aan bloemen en planten voor lief, zonder de echte waarden ervan in te zien. Dit gebeurt ook heel vaak in de liefde. De gewone dagen, welke we vaak als “saai” ervaren, zijn als we erbij stilstaan, eigenlijk ook heel fijn. Een moment van besef waarop we dankbaar zijn voor alles wat we normaal voor lief nemen en inzien dat we dit te weinig uitspreken. Er ligt zoveel moois in het verschiet, als we ons focussen op wat er al is.