First things first

by Vivian Schoemaker

Hoe creëer ik een tool die starters ondersteunt bij de keuzes die horen bij hun eerste eigen woning, zodat zij handvaten hebben om eigen inbreng toe te passen voor een realistisch eindresultaat?

Human | 2021 | Graduation work | Vivian Schoemaker

Gedurende dit project heb ik onderzoek gedaan naar hoe je persoonlijkheid implementeert in je interieur. Vanuit de gesprekken die ik voer tijdens mijn werk in een meubelzaak en met mijn vriendenkring, merkte ik dat starters vaak moeite hebben met het maken van keuzes over het interieur van hun nieuwe huis.

Zelf ben ik iedere dag bezig met het zoeken naar leuke woonitems, kleuren en ideeën voor in mijn huis. Een mega IKEA, lokale kringloopwinkel of een knusse, sfeervolle boetiek op vakantie, ik wil er naar binnen! Ik deel deze liefde voor interieur, unieke woonitems, frutsels en persoonlijke spullen samen met mijn zusjes. Ondanks dat er bij ons geen aandacht besteed werd aan een mooi interieur, hebben wij wel altijd een fijne thuisbasis gehad.

Wat ik tijdens mijn werk ervaar, is dat klanten bij mij komen met afbeeldingen van social media en woonmagazines, met de vraag of wij het interieur hebben zoals afgebeeld op de foto. Er wordt gekeken naar een etnische manier van leven en niet naar de levensstijl die bij hen past, men is opzoek naar het perfecte plaatje van social media. In mijn ogen missen ze hierdoor de basis voor het inrichten van een persoonlijk huis. Om een huis in te richten dat bij jou past, is het van belang dat het huis aan verschillende kernwaarden voldoet. Deze kernwaarden zijn persoonlijkheid, kleuren en budget.

Het is essentieel om je kernwaardes goed op een rijtje te hebben, omdat dit de basis van je woning is. Dit heeft mij geïnspireerd een tool te ontwerpen die de starter triggert om na te denken over hun manier van leven. Wat vinden ze écht belangrijk in huis, zowel fysiek als mentaal. Door hier aandacht aan te besteden wordt er een persoonlijk thuis gecreëerd dat past bij jou als persoon. Zo wordt jouw huis niet zomaar een kopie van het internet, maar een plek volledig ontworpen naar jouw manier van leven.

Om hierbij handvatten te bieden is First things first ontworpen. Dit is een tool die data verzameld aan de hand van concrete persoonlijke vragen over karakter en levensstijl. De antwoorden die gegeven worden op vragen omtrent persoonlijkheid, budget en kleurgebruik vormen de basis voor een geheel persoonlijke interieurboek. In dit boek neem ik de lezer mee in hun eigen wensen en het gevoel dat zij willen hebben in hun nieuwe huis. Hierin staat het geven van handvatten in plaats van vuistregels centraal. Op deze manier kunnen zij hun eigen creativiteit opwekken en zelf aan de slag gaan. Zo wordt het boek de eerste herinnering aan je eerste eigen (t)huis.

Het boek wordt thuisbezorgd, zodat je hier altijd op kan terugvallen. Vanaf nu heb je de basis en deze kun je met trots delen met vrienden en familie. Het delen van de ‘uitkomst’ met familie, vrienden of je partner is belangrijk. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit het verkrijgen van nieuwe inzichten vergroot.

Je zult in dit project dus geen glossy foto’s, perfecte plaatjes of gestylde beelden terugvinden, omdat we die bij het achterhalen van jouw manier van leven niet nodig hebben. Het is tijd om te luisteren naar je eigen behoeften. Alleen op die manier kun je uiteindelijk, als je niet tevreden bent over je interieur, zelf verzinnen wat er ontbreekt of moet veranderen in je huis. Op die manier maak jij van een huis jouw thuis!

Userjourney
Interieurboek 1 - Casa Clara
Interieurboek 2 - The next step
Interieurboek 3 - <3