IntheClouds

by Jorian van Es

Hoe kun je je digitale nalatenschap (data) inzetten om een naaste troost te bieden in een tijd van rouw.

Iedereen loopt tegen deze onvermijdelijke pijn aan. Verlies van een naaste kan een enorme wond achterlaten. De meeste mensen vinden het prettig om deze pijn te delen met andere mensen. Een voorbeeld is een waardige begrafenis. Dit is een vorm van collectieve rouw. Dit is een van de meest effectieve manieren om het te verwerken. Ook kan afstand een rol spelen.

InTheClouds is een manier om een collectief te creeƫren. De webapp is een digitale evaring om je gevoelens over een overledene te delen. Via dit platform kun je een woordje achter laten, genaamd een echo. In deze 3D wereld kun je verschillende echos verkennen van andere mensen die je voor zijn gegaan. Het is een auditieve verkenning van het leven. De echokamer wordt een plaats voor liefde en troost. De wereld is vormgegeven als een universele droomwereld, waar de personalisatie in de handen van de gebruikers ligt. Door co-creatie creeren we samen een wereld om elkaar troost te bieden en de verloren ziel te eren.

De overledene kan een account aanmaken en daarin voorkeuren aangeven. Zodra het zover is, wordt de data gedeeld met de executeurs, die het concept uitzetten voor de mensen die gevoelens hebben bij de overledene. Het is voor iedereen toegankelijk voor ieder met een internetverbinding, zo is het voor iedereen toegankelijk.