ISLANDERS

by Suzanne Rommens

Hoe kunnen internationale studenten zich los maken van hun internationale sociale bubbel, zodat zij beter kunnen socialiseren in de Nederlandse samenleving?

boardgame | international students | friendship

ISLANDERS is een bordspel waarin internationale en Nederlandse studenten de ruimte en mogelijkheid krijgen om kennis te maken aan de hand van de vragen en opdrachten in het spel. Deze vragen en opdrachten lopen op in moeilijkheidsgraad, waardoor de studenten langzaam en gecontroleerd vertrouwen opbouwen in elkaar. Het spenderen van tijd met elkaar en het praten over elkaars achtergrond en cultuur, zorgt ervoor dat de studenten een band creëren en een basis leggen voor een nieuwe vriendschap.

Internationale studenten vinden het vaak moeilijk om bevriend te raken met de lokale bevolking, omdat ze niet veel weten over de Nederlandse cultuur en omdat ze de taal niet goed genoeg beheersen. Aangezien zij hun opleiding in het Engels volgen en op school vooral omgaan met andere internationale studenten, geraken zij in een sociale bubbel met elkaar. Veel internationale studenten willen wel graag meer integreren met de Nederlandse bevolking, maar weten niet goed hoe. Bestaande hulpmiddelen voor de integratie van studenten bestaan vooral uit praktische informatie en bieden geen hulp bij de socialisering: het wordt niet bevorderd om uit de internationale bubbel te komen.

“Ik zou graag bij een Nederlandse vriendengroep horen, maar ik vind het lastig om me bij hen aan te sluiten als buitenstaander."

Het is voor internationale studenten belangrijk om zich te mengen met Nederlandse studenten tijdens hun studietijd in Nederland. Vooral als zij het idee hebben in Nederland te blijven na het afronden van de studie. De studenten leren op deze manier veel sneller en meer van de Nederlandse taal en gewoontes, de cultuur en andere praktische zaken. Door vast te zitten in een internationale bubbel, missen zij deze informatie of kost het veel meer moeite, motivatie en tijd. Om deze bubbel te verbreken, moeten de twee groepen elkaars achtergrond beter begrijpen en zich open stellen voor elkaar, zodat er een vertrouwensband kan ontstaan. Het is belangrijk dat beide partijen hiervoor open staan en dat er een klik is op basis van gedeelde interesses. Door gericht tijd met elkaar te spenderen en over elkaars leven en cultuur te leren, ontstaat er meer begrip en compassie voor elkaar.

Het bordspel geeft Nederlandse en internationale studenten op een speelse manier de mogelijkheid en ruimte om elkaar te leren kennen en een diepere, minder oppervlakkig band te creëren zonder dit te forceren. De opbouwende vragen en opdrachten zorgen ervoor dat de studenten snel en effectief meer over elkaars cultuur en manier van doen en denken leren, zonder dat dit in een keer te overweldigend over komt. Het spel zorgt voor sturing, maar het is aan de spelers zelf om te bepalen hoeveel zij wel of niet delen en met wie. Doordat de studenten elkaar leren kennen en gericht tijd met elkaar doorbrengen, wordt de eerste stap gezet voor het opbouwen van een eventuele vriendschap zonder verplichtingen.

Het spel bestaat uit een bord, 3 sets kaarten (question, challenge en chance), de materialen hout, steen, ijzer en wol en een tent, hut en huisje. Het spel werkt als volgt: Je bent met je medespelers gestrand op een onbewoond eiland en moet hier samenwerken om een nieuw leven op te bouwen. Het doel van het spel is om gezamenlijk genoeg materialen te verzamelen om een kampeerplek op te bouwen. Je loopt hiervoor met maximaal 5 spelers over het spelbord, waar je op vakjes kunt belanden om opbouwende vragen te beantwoorden en materialen kunt verzamelen door kleine uitdagingen te voltooien. Voor deze uitdagingen is enige kennis over je medespelers vereist.

Gedurende mijn afstudeertraject, heb ik in nauw contact gestaan met de leden van ESN Network in Breda. ESN is het netwerk voor Europese studenten, door Nederlandse studenten. De Nederlandse studenten in dit netwerk stellen zich vrijwillig beschikbaar om Europese studenten in Nederland op weg te helpen. Zelf ben ik sinds eind 2018 ook deel van dit netwerk en attendeer verschillende (de laatste tijd vooral online) bijeenkomsten.

Dit jaar was de intro van de nieuwe internationale studenten online, maar het vooruitzicht is dat dit volgend jaar weer fysiek zal plaatsvinden. Mijn spel sluit perfect aan bij een introductie event van ESN. Het doel van dit event is natuurlijk het leren kennen van elkaar. Nu wordt dat vooral gedaan aan de hand van willekeurige matches van buitenlandse studenten met Nederlandse "buddy’s". Soms werkt dat en vind je een klik, maar zoals ik dit jaar ervaar is er geen klik en werkt dit willekeurige matchsysteem dus niet zo goed.

Ik zie voor me dat mijn spel op het introductie evenement gespeeld wordt, om het eerste contact tussen studenten te creëren en studenten zelf de kans te geven om een soort "matches" te vinden. Er zal bijvoorbeeld een gezamenlijk presentatie gehouden worden, waarna de groep in groepjes het bordspel kan spelen om elkaar te leren kennen. Zo kunnen zij daarna zelf groepjes vormen met buddy’s. De matches zijn dan niet meer willekeurig en de kans dat er vriendschap uit ontstaat wordt daarmee een stuk groter.