Just a little

By Floortje van Waterschoot

De CO2 uitstoot verminderen, dit is iets wat je de laatste tijd overal hoort. Alle bedrijven willen hier iets tegen doen en dit zie je terug in de reclames die ze maken. Maar het is ook iets wat wij als individuen moeten gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan onze woningen CO2 vrij maken. De aanpassingen die we hiervoor moeten doen zijn meestal duur of er zit niks in voor jezelf. Dus waarom zouden we er dan tijd in steken?

Story | 2020 | Graduation Work

CO2 reductie (de stof die voor het broeikaseffect zorgt) is een van de meest besproken onderwerpen van deze tijd. Alles gaat tegenwoordig over het verduurzamen van je woning en zelf duurzamer leven. Dit heeft te maken met de CO2 doelen voor de komende 30 jaar. Zo moet over 10 jaar de CO2 uitstoot 49% minder zijn ten opzichte van 1990 en wil Nederland in 2050 zelfs helemaal CO2 neutraal zijn. 


Bedrijven zijn er dan ook volop mee bezig om de consument hiermee bezig te laten zijn. Ook gemeentes zijn druk bezig om mensen aan te sporen hun woningen energiezuiniger te maken. Maar de meeste mensen denken bij DUURzaam aan DURE aanpassingen. Zonnepanelen zijn DUUR, je woning isoleren is DUUR. Dus waarom zou je al die dingen doen als je er zelf alleen maar geld en tijd aan moet besteden? Wat zit er voor jezelf in? En heeft het überhaupt wel nut?

Uit mijn onderzoek blijkt dat mensen ergens interesse in hebben als er iets voor hun inzit en het liefst meteen of op korte termijn. Energiezuiniger leven kost tijd en merk je niet direct, daarnaast is het een gedragsverandering die mensen moeten ondergaan. Je leeft je leven en dat doe je zoals je het al jaren doet, nu ineens alles veranderen om energiezuiniger te leven en er überhaupt bewust mee om leren gaan kost tijd.

Hieruit is Just a Little ontstaan, een app die mensen op een laagdrempelige manier bewust wil maken over de mogelijkheden energiezuiniger te leven. Het hoeven namelijk geen hele grote veranderingen te zijn, maar begin gewoon klein. Begin is met de verwarming 1 graad omlaag te zetten of hem meteen op de aangeraden 18 graden te zetten en beloon jezelf na 1, 2 of 3 dagen door de temperatuur weer normaal te zetten. Verander in kleine stapjes, en lukt het een keer niet dan probeer je het morgen weer. 

De app stuurt op basis van jouw voorkeur 1 of meerdere keren per dag een melding met een tip. Zo wordt je iedere dag getriggerd om een beetje bewuster te leven. De tips zijn tijdsgebonden, dus als jij aan hebt gegeven dat je altijd 's ochtends doucht krijg je 's ochtends een melding met een tip. De tips zijn geen moetjes maar een hé let hier is op. Of als je maar 5 minuten onder de douche gaat, ga dan wel nog 10, 20 of 25 minuten iets anders doen waarmee je ontspand als je normaal langer onder de douche staat. Mensen gaan vaak douchen om te ontspannen, met de app krijg je dan tips voor andere manier waarmee je ook ontspant.

Een app die dus niet gebrand is om mensen te pushen om energiezuiniger te leven, maar een app die mensen langzaamaan bewust wilt maken energiezuiniger te leven.