Little green machine

by Céline Lanting

Hoe kunnen consumenten in staat gesteld worden om een duurzame aankoopkeuze te maken?

Duurzame koffie, duurzame kleding of toch liever duurzame zeep? Overal hoor je de term duurzaamheid. Dat is op zich niet gek. We denken namelijk steeds meer na over welke gevolgen onze acties hebben op de aarde en doen ons best om zelf een steentje bij te dragen. Bedrijven hebben hierdoor een commercieel belang gekregen om duurzaamheid uit te stralen. Voor ons als consumenten is het echter niet zo duidelijk welke producten nou écht duurzaam zijn en welke slechts het label ‘duurzaam’ krijgen. Vanuit deze frustratie is de app Little green machine ontworpen, zodat consumenten geholpen worden om deze duurzame aankoopkeuze toch te kunnen maken!

Duurzaamheid is geen eigenschap. Een product kan voor een deel duurzaam zijn. Bij shampoo bijvoorbeeld, kan je de vraag stellen of het palmolie bevat en zo ja, of dat duurzame palmolie is. Ook kan je analyseren waar de verpakking van gemaakt is en hoeveel inhoud erin past. Al deze onderdelen dragen bij aan de duurzaamheid van het product. Het maken van zo’n analyse is tijdrovend en het is twijfelachtig of consumenten dit zullen doen. Dat is waar Little green machine om de hoek komt kijken. Little green machine kent producten een duurzaamheidscore in procenten toe. De helft van de score wordt bepaald door de ingrediënten die het product bevat en de andere helft door de verpakking. Beide maatstaven (de ingrediënten en verpakking) zijn uitgesplitst in vijf beoordelingscategorieën. Deze categorieën worden toegelicht op de informatiepagina in de app. De consument kan zelf bepalen welke beoordelingscategorieën zij het belangrijkst vinden, door deze te selecteren bij de filters. Hierdoor krijgen zij een productoverzicht te zien met alleen die producten die aan hun duurzaamheidseisen voldoen.

Little green machine focust zich momenteel op shampooproducten. Bij cosmeticaproducten is minder aandacht voor duurzaamheid dan bij bijvoorbeeld voedselproducten. T Toch is de impact van cosmeticaproducten groot. Denk aan een product als shampoo, dat door vrijwel iedereen gekocht en gebruikt wordt. Door meer te weten over de duurzaamheid van shampooproducten, worden consumenten in staat gesteld om voor een shampoo te kiezen die beter bij hun duurzame idealen past. Daarbij laat de app momenteel producten zien aan de hand van de toegepaste filters, waardoor consumenten ook producten te zien krijgen waar ze zelf eerder niet zo snel op zouden afstappen. Ook kunnen consumenten aan de hand van beoordelingen zien hoe medeconsumenten denken over hoe deze producten in de praktijk werken. De app stelt de consument dus in staat om zijn eigen duurzame filters toe te passen en hierbij ook gebruik te maken van beoordelingen van medeconsumenten.

Little green machine is de combinatie van mijn twee werelden. Als usability ontwerper houd ik mij bezig met het ontwerpen van gebruikersvriendelijke innovaties. Daarnaast heb ik krulhaar en ben ik veel bezig met welke duurzame producten hier het beste bij passen. Deze kennis deel ik graag met anderen. Ik hoor vaak de frustraties van anderen dat het moeilijk en duur is om duurzaam te leven. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet zo hoeft te zijn, alleen moet de informatie over deze duurzame producten wel gemakkelijk beschikbaar zijn. Met de juiste kennis kunnen we allemaal ons steentje bijdragen. Little green machine is het resultaat van het ontwerpen met en voor de doelgroep die op zoek is naar duurzame producten. Was jij de volgende keer ook duurzaam?

Ga door een beta versie van de app heen met deze link: Little Green Machine beta