A Trip Down Nostalgia Lane

by Cyndi Strooband

Hoe kunnen ouderen in een verzorgingshuis worden gestimuleerd om sociale verbinding met elkaar aan te gaan d.m.v. een spel, zodat eenzaamheid afneemt?

Human | 2021 | Elderly | Nostalgia | Game | Graduation Work

Veel mensen en voornamelijk ouderen zitten door de coronacrisis langer thuis of in hun kamertje in een verzorgingshuis. Eenzaamheid gaat op een geven moment ook een grote rol spelen, daarom is eenzaamheid een groot maatschappelijk probleem, waarbij het ook gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Ook speelt verbinding met ouderen en andere personen een grote rol, aangezien ouderen in een risicogroep zitten, waardoor de connectie tussen vrienden en familie verminderd wordt door de strenge maatregelen. De ouderen hebben een sterk behoefte aan contact met anderen. In deze tijd is COVID-19 gevaarlijk, maar eenzaamheid is levensgevaarlijk, zelfs dodelijk.

‘Coronavirus kunnen wij niet stoppen, eenzaamheidsvirus wel. - Koning Willem Alexander

Wanneer ouderen in een verzorgingshuis belanden moeten zij nieuwe contacten leggen met leeftijdsgenoten. Dat is een moeilijke stap voor een oudere om te maken, aangezien nieuwe bewoners verlegen of schuw kunnen zijn. Sociaal contact speelt daarbij een belangrijke rol in het maken van de eerste stap. Van iemand leren kennen tot nieuwe vriendschappen.

Met dit project wil ik een hart onder de riem steken om ouderen in een verzorgingshuis te helpen door nostalgische voorwerpen te nemen om zo gespreksstof aan te wakkeren d.m.v. een spel. Bij bepaalde voorwerpen hebben de ouderen een waarde en herinnering, zo komen gesprekken en verhalen aan te pas die zij kunnen delen met leeftijdsgenoten. De stelling luidt: “Hoe kunnen ouderen in een verzorgingshuis worden gestimuleerd om sociale verbinding met elkaar aan te gaan d.m.v. een spel, zodat eenzaamheid afneemt?"

30 Wie - 30 Waarom - 30 Wat - 15 Standaard vragen | Totaal 105
30 Wie - 30 Waarom - 30 Wat - 15 Standaard vragen | Totaal 105