PÀTTELÉ

by Esther Titselaar

Pàttelé is een luxueus, huidherstellend sieraad voor de gezichtsaandoening psoriasis, gevoed met een heilzame crème van Iers mos. Een esthetische, therapeutische expansie vol verfijning en pracht en praal. Ter transitie van het verhullen van imperfecties, naar het vieren ervan. Want, waarom verfraaien we ons lichaam aan de ene kant met sieraden, maar zijn er grote tekortkomingen aan esthetica als we kijken naar medische remedies?

VOID 2021 Graduation Work

Waarom dragen we geen pleisters van goud, bedrukt met smaragd en waarom is dat witte plaatje dat een suikerpatiënt op de arm draagt niet ingelegd met edelstenen? Maakt het gebruik van een lelijke remedie niet een nóg diepere 'wond'? Kan een persoon zijn of haar aandoeningen niet beter omarmen, indien deze worden verzorgd met heilzame prachtige objecten? We zijn toch allemaal dol van mooie dingen, niemand is toch ooit gestopt met het genieten van schoonheid?

Nee, iedereen heeft schoonheidslust en een afschuw voor imperfectie...

Maar, schoonheid is betast en onderworpen aan allerlei manipulatie in een poging een ​​ideaal te creëren dat geen menselijke vormen meer heeft. Het feit dat wij als mens willen proeven van dit ideaal en we onze imperfecties hierdoor alsmaar blijven verhullen is een maatschappelijk probleem waar Pàttelé zich compleet over buigt.

Want, wat nou als we onze kwalen versieren en helen met wondermooie middelen? Gaan we onze 'lichaamsfoutjes' dan niet meer verhullen, (om te tippen aan een onmogelijke perfectie van schoonheid) maar op een magnifieke manier toelaten, accepteren en vieren?

Pàttelé; een vulling voor de kloof tussen de medische en de esthetische wereld.

Pàttelé bestaat uit ‘van siliconen met glasjuwelen versluierde buisjes', vol esthetica, gedrapeerd aan weerszijden van de neus in een stromende, organische, luxueuze vorm.

De buisjes zijn aan de kant waar ze de neusvleugeltjes raken, hét gebied waar de huidaandoening psoriasis het sterkst is, opengewerkt met lekgaatjes. In de gouden trechters, de twee toevoegingspunten, kan een heilzame crème worden geschonken. Deze crème loopt door de buisjes langs de neus. Hier drupt ze langzaam door gaatjes, streelt en herstelt ze de huid.

Het karkas, de buisjes, zijn onafgebroken. Hierdoor kan het sieraad met warm water compleet worden gespoeld.

‘Een crème van het zeewier Iers mos, ook wel Chondrus Crispus’.

In het eindontwerp druipt een zelfontwikkelde crème van Iers Mos door de buisjes voor de huidaandoening psoriasis.

Psoriasis is een veelvoorkomende, erfelijke, niet besmettelijke, chronische auto-immuunziekte, gekenmerkt door een versnelde deling en verminderde rijping van hoorncellen in de opperhuid. Ze zorgt voor een aanzienlijke, schubbige schilfervorming vol rode, aangetaste plekjes.

Iers mos heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat natuurlijke mineralen zoals magnesium en zink, waarvan bekend is dat ze helpen bij het verminderen van roodheid. Deze mariene worden beschouwd als een bron van bioactieve stoffen met een hoog farmaceutica en en cosmeceutische potentie. De koolhydraten in mariene zijn veelbelovend; ze hebben verschillende eigenschappen die gunstig zijn voor de huid; ze antioxideren, anti-melanogenen en verjongen.