Sociaal Sterk

by Norah Butter

Hoe kunnen jongvolwassenen met een sociale angststoornis ondersteunt worden wanneer ze geen hulp durven te zoeken bij hun sociale angstklachten?

Sociale angst is de meest voorkomende angststoornis in Nederland. Volgens het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt maar liefst 5 tot 15 procent van de Nederlandse bevolking in hun leven te maken met sociale angstklachten. Sommige mensen die er last van hebben lopen er jaren mee rond zonder hulp te zoeken. Daardoor bestaat er een grotere kans dat hun klachten erger worden en wordt het steeds lastiger om die groep goed te helpen. Dat mensen jaren lang rondlopen komt onder andere omdat ze het moeilijk vinden om over hun angst te praten. Daarom is Sociaal Sterk opgericht. Bij Sociaal Sterk leren mensen over hun angst te praten en krijgen ze informatie en ondersteuning als ze hulp willen zoeken. Hierdoor zullen mensen met sociale angst eerder hulp zoeken.

Doordat ik zelf naar de GGZ ging voor een fobie en wegens mijn grote interesse in psychologie, wilde ik mij op fobieën richten. Dit thema is eerst in de breedte onderzocht. Door middel van mijn onderzoek kwam ik erachter dat sociale angst het meest voorkomt in Nederland. Ondanks dat het vaak voorkomt hoor je er weinig over. Als je aan mensen vraagt om een paar fobieën op te noemen, zeggen ze vaak: hoogtevrees, spinnenfobie en claustrofobie. En sociale angst wordt (bijna) niet genoemd. Daarom is sociale angst verder onderzocht.

Al snel werd duidelijk dat veel jongvolwassenen met sociale angst het moeilijk vinden om hulp te zoeken. Dit komt onder andere doordat ze zich schamen voor hun klachten en omdat veel jongvolwassenen hun angst onder ogen moeten komen als ze hulp willen zoeken. Door middel van verschillende A/B tests is onderzocht hoe je jong volwassenen kan motiveren om een enge situatie op te zoeken. Uit de resultaten bleek dat dat het beste werkt als iemand zelf een beloning kan kiezen die hij/zij krijgt na het opzoeken van de situatie. Daarna is er gekeken naar hoe de doelgroep zich het beste kan voorbereiden op het gesprek met de hulpverlener. Hierbij is er inspiratie gehaald uit online zelfhulpmodules over (sociale) angst. De cursus bestaat uit 3 onderdelen: inzicht krijgen in je situatie, praten over je situatie en hulp zoeken.

Er is voor gekozen om de cursus op een account op social media te plaatsen, omdat social media door jong volwassenen met sociale angstklachten onder andere gebruikt wordt om: lotgenoten te vinden, hun gevoelens/problemen te delen en om te oefenen met sociaal contact. Op het account zal daar ruimte voor zijn. Van alle social media kanalen is Instagram gekozen, omdat de meeste jongvolwassenen op Instagram zitten. Op deze manier zal de cursus voor veel jongvolwassenen op een laagdrempelige manier toegankelijk zijn. Naast de cursus worden er ook berichten geplaatst op het account, zodat mensen steeds motivatie en tips krijgen als ze het account volgen. Concluderend zullen jongvolwassenen zo door het account, de minicursus en de berichten ondersteund worden als ze hulp willen zoeken.

Bekijk hier het account: instagram.com/sociaal_sterk