VAN VIN NAAR VOET

by Evelien Close en Pascalle Verwaters

Hoe kunnen jongeren met behulp van storytelling en interactie zich verbonden voelen met natuurgebied het Haringvliet?

Wandeltocht | Haringvliet | IVN Natuureducatie | AR | Storytelling | Experience | Applicatie | Natuur

"Dé innovatieve wandeltocht in het Haringvliet voor jongeren!"

Het aantal downloads van wandelroutes verdubbelden in 2020 van 52.000 naar zo’n 100.000 downloads van fiets- en wandelroutes. Het wordt daardoor ook drukker in natuurgebieden waardoor er ook steeds meer geluidsoverlast wordt veroorzaakt en afval wordt achtergelaten. Dit jaagt de dieren weg in het natuurgebied. Zo wordt het ook te druk in natuurgebied de Biesbosch, waardoor IVN Natuureducatie de bezoekers wilt verplaatsen naar het Haringvliet (Zuid-Holland) door een wandeltocht in het gebied uit te zetten. Het Haringvliet maakt net als de Biesbosch deel uit van NL Delta. VAN VIN NAAR VOET is in opdracht van IVN Natuureducatie tot stand gekomen.

Het Haringvliet is een rustig gebied waar vooral watersporters en vogelaars te vinden zijn. Dus welke doelgroep wil IVN Natuureducatie en de boswachters van het gebied dan trekken? De stakeholders lieten weten dat de jongeren meer naar het natuurgebied zouden mogen trekken. Tijdens een expert interview met de boswachters kwam naar voren dat de jongeren minder beïnvloedbaar zijn, een korte spanningsboog hebben - maar zich ook minder bewust zijn van de gevolgen van negatief gedrag in natuurgebieden. Toen na het uitvoeren van doelgroeponderzoek ook naar voren kwam dat de jongeren zélf ook meer wilden leren over een natuurgebied en een interactieve wandeltocht interessant zouden vinden, kozen wij dan ook voor deze doelgroep (jongeren tussen de 18 en 26 jaar oud).

Omdat er veel overlast wordt veroorzaakt in de Biesbosch, is het niet de bedoeling dat hetzelfde zal gebeuren in het Haringvliet. En omdat jongeren meer willen leren over het gebied en de dieren die er leven, is de wandeltocht VAN VIN NAAR VOET ontworpen. Een innovatieve wandeltocht met Augmented Reality en fysieke belevingsopdrachten die ervoor zorgt dat jongeren zich meer verbonden voelen met het Haringvliet, waardoor zij het gebied ook beter begrijpen. De wandelaars beginnen met het ontdekken van verschillende organismen in gebieden in het Haringvliet: langs het water, de duinen en in grasgebieden. De wandeltocht wordt ondersteund door de VAN VIN NAAR VOET app. Naar mate de wandeltocht vordert worden er meerdere stukken van de landkaart vrijgespeeld in de app, zodat de wandelaars weten waar ze naar toe moeten. Er is echter geen vaste route: er zijn punten met bijbehorende opdrachten beschikbaar, maar de weg er naar toe wordt volledig bepaald door de wandelaars zelf. Dit geeft het gevoel van vrijheid.

Aan het einde van de wandeltocht rest er nog één vraag: is de blik van de jongeren op de natuur veranderd of hetzelfde gebleven? Hun ervaringen kunnen gedeeld worden op Instagram met de hashtag #HaringvlietVVNV.

VAN VIN NAAR VOET app