ILLUMINAMI

by Zoë van Hest

"Hoe kan ik een interactief kunstwerk ontwerpen waarmee openheid over vreemdgaan wordt gevisualiseerd waardoor vreemdgaan een bespreekbaar onderwerp wordt, in plaats van een taboe?"

HUMAN | 2021 | graduation work

ILLUMINAMI, verlicht me, enlighten me.

He, pssst, vertel het me eens, maak het me duidelijk, verlicht me.

Vreemdgaan, hoewel het dagelijks gebeurt wordt het door velen nog steeds gezien als een taboe. Het is nou niet bepaald het onderwerp wat je opgooit op een familiefeestje terwijl je tante je met een scheef oog aankijkt en je oma hier zelf mee te maken heeft gehad. Er hangt een hele negatieve lading aan het begrip vreemdgaan waardoor we graag dit onderwerp mijden.
Door deze negatieve lading vergeten we er vaak open over te communiceren of durven we dit zelfs niet meer. Er hangt een groot stigma rondom vreemdgaan waardoor veel mensen zich niet kwetsbaar op durven te stellen als het gaat om vreemdgaan. Omdat er te weinig openlijk over vreemdgaan wordt gesproken levert dit problemen op in relaties, zowel in liefdesrelaties als bij familiebanden, bij vriendschappen en zelfs op de werkvloer.
Maar wat zou er geburen als we dit onderwerp bespreekbaar kunnen maken en juist die kwetsbaarheid samen opzoeken.
Laten we het begrip vreemdgaan eens op een andere manier bekijken, laten we luisteren, laten we open durven te staan voor een gesprek over vreemdgaan en laten we erover praten. We gaan vaak zo mee in de mening van de maatschappij, dat daardoor geen ruimte meer is voor ons eigen gevoel. Ik wilde graag iets creëren waar die ruimte er wél is en waar je het kan delen met anderen, zodat we stukje bij beetje het grijze gebied rondom vreemdgaan kunnen ontdekken.

Illuminami is een interactieve installatie waarin gebruikers beleven hoe het is om in eerste instantie enkel bezig te zijn met hun eigen gevoelens en gedachten in plaats van continu bezig te moeten zijn met de mening van de maatschappij.
Waan je in de wolk van je gedachten en ideeën met als doel om het taboe rondom vreemdgaan te verminderen. Stap letterlijk en figuurlijk even terug in je eigen wereld. Met je benen in de maatschappij, maar met je hoofd en hart dicht bij jezelf; creëer ruimte voor jouw eigen gedachten en gevoelens.
Sluit je een moment af van de maatschappij en kom terecht in een omgeving waar alleen jouw gevoelens en mening er toe doen. Durf dit vervolgens te delen met anderen om zo samen dit taboe te doorbreken. Door het visualiseren van de mening van de maatschappij komt er een vertaling naar de buitenwereld van deze interne dialoog.

Ik wil de diversiteit van de gevoelens van de gebruikers visueel weergeven in mijn ontwerp; het grijze gebied waar normaal geen ruimte voor is wordt kleurrijker. Zie het als een interactief kunstwerk, gevormd en gemaakt door de gebruikers. Het uiteindelijke doel van Illuminami is verlichting: het makkelijker bespreekbaar kunnen maken van onderwerpen waar we normaal zwart-wit over denken. Door de interactieve ervaring die dit kunstwerk biedt zal het uitstekend tot zijn recht komen in een (interactief) modern museum zoals MOCO, Nxxt of Groninger museum. Hier zal het aansluiten op andere interactieve kunstwerken waar gewerkt wordt met audiovisuele effecten en componenten en waarbij de gebruiker onderdeel is van het kunstwerk. Het kunstwerk wordt gemaakt door de gebruikers, en zal zich continu ontwikkelen wanneer verschillende mensen, met verschillende gevoelens zichzelf openlijk uiten en op die manier altijd de dialoog op gang kunnen brengen. Door het bespreekbaar maken van een lastig onderwerp wordt de beladenheid ervan ontnomen wat een positieve invloed zal hebben op mensen die te maken krijgen met vreemdgaan. Het zal de gebruiker de keer daarop ook eerder het gesprek over vreemdgaan openen omdat het een minder beladen onderwerp is geworden.