Vrienden in verbinding

by Maaike Adema

Hoe kan ontwerp ervoor zorgen dat vrijwilligers van Earth Charter Nederland meer verbinding gaan ervaren met elkaar en elkaars initiatieven?

Human | 2021 | Graduation Work

Dagelijks worden we overspoelt met nieuwe informatie, maar wat uit deze zee aan prikkels blijft nou echt hangen? Hoe vaak resoneert iets nog met je?

De vrijwilligers van organisatie Earth Charter Nederland, de Vrienden, verlangen naar meer verbinding met elkaar. Ze willen elkaar inspireren, helpen en samen actie ondernemen. Alles om samen meer te bereiken dan alleen: synergie.

Dit doel wordt op het moment tegengehouden doordat ze niet van elkaar kunnen terugvinden wie waarmee bezig is. Het is nodig om dit zichtbaar te maken. Niet door nog meer informatie in onze zee aan dagelijkse prikkels te gooien, maar door het op zo’n manier te delen dat resonantie mogelijk is. Een gevoel dat blijft hangen en activeert wanneer je iets leest, voelt, of hoort dat bij jou aansluit.

“Verbinding bij de Vrienden is van belang om gezamenlijk met meer impact naar buiten te treden.”

Alide Roerink - team Earth Charter Nederland

De oplossing

Resonantie wordt mogelijk door het Vriendenboek: een fysiek groeidocument waar de Vrienden berichten in uitwisselen. Ze raden elkaar activiteiten aan die te vinden zijn op de vernieuwde website. In het boek en op de website worden ze geactiveerd om met de informatie aan de slag te gaan, voordat ze het boek doorgeven aan de volgende Vriend.

"Ik zie voor me dat zo'n boek na een jaar gevuld is met prachtige verhalen." 

- Vriend van Earth Charter

Het Vriendenboek is, net als de informatie op de website, opgedeeld in vier themagebieden. Deze themagebieden komen voort uit een document die centraal staat binnen de organisatie. Met deze verdeling ontstaat meer duidelijkheid over elkaars identiteit. Op het jaarlijkse evenement ‘Earth Charter Day’ worden de vier Vriendenboeken samengevoegd en vormen samen het jaarboek.

Het fysieke jaarboek wordt bewaard door de organisatie, maar Vrienden kunnen elk boek online inzien. Ook wanneer deze nog niet volledig gevuld is. Op de website staat namelijk een digitale versie van elk boek die wordt aangevuld zodra er een bijdrage is geleverd.

De persoonlijke toon in de nieuwe vorm van communiceren zal ervoor zorgen dat resonantie binnen Earth Charter Nederland mogelijk wordt. Het netwerk kan hierdoor een actieve samenwerking aangaan, waardoor er een echte verbinding zal ontstaan.

Over de ontwerper

Maaike Adema is een mensgerichte ontwerper met een hart voor gelijkheid. Met methodisch en gebruikersgericht onderzoek gaat ze op zoek naar de kern van een probleem en ontwerpt een passende oplossing. Centraal in haar aanpak is de maatschappelijke bijdrage die ze wil leveren.