What's Cooking?

by Reese Kleeman & Tessa van Zanten

Hoe kunnen we duurzaam eten toegankelijker maken voor studenten?

Duurzaamheid | Eten | Koken | Sociaal

Duurzaamheid. Het is een begrip wat we de afgelopen jaren allemaal om ons heen horen. Studenten met een interesse voor duurzaamheid is een groeiende groep. Maar bij deze groeiende doelgroep komen ook een hoop vraagtekens.
Een groot deel van de studenten geeft aan, tijdens onze interviews en Day in the Life's, iets te willen doen met het onderwerp duurzaamheid. Zij vinden dit belangrijk voor de toekomst. De drempel die de studenten tegenkomen is dat ze niet weten wat te doen om bij te dragen aan een duurzame wereld.

Wij zijn gaan zoeken naar een onderwerp waar studenten dagelijks mee te maken krijgen waar ook ruimte ligt voor verduurzaming. Dit doen we om het zo toegankelijk en tastbaar mogelijk te maken voor de studenten.
Wat moet iedere student elke dag doen? Juist. Eten.
Dit is de reden waarom wij tijdens ons onderzoek gekozen hebben voor een focuspunt, namelijk duurzame voeding. We moeten dit onderwerp beleefbaar maken voor de studenten. Hoe doen we dat? Door de ervaring zo leuk mogelijk maken. Dit doen we door in te spelen op het sociale aspect.
Wij willen studenten de mogelijkheid geven om nieuwe mensen te leren kennen en samen bezig te zijn met duurzame voeding. Door in groepsverband samen aan duurzaamheid bezig te zijn, blijft deze beleving beter hangen bij de studenten.

Hoe kunnen wij de belangen van de studenten behartigen met dit concept?
Tijdens ons onderzoek zijn wij gestuit op een interessant conflict dat plaatsvindt binnen de student. Ze ervaren bij duurzaam eten namelijk een gevoel van voldoening, maar tegelijkertijd ook frustratie. Zij hebben het idee dat duurzame voeding niet voor hun is weggelegd. Dit heeft vooral te maken met hoge prijzen en kleinere hoeveelheden in vergelijking met “gewone” voedingsmiddelen. Wij willen de studenten helpen door deze frustratie weg te nemen en duurzame voeding begrijpelijk te maken. De frustratie binnen de studenten ontstaat voornamelijk door verkeerde aannames over duurzame voeding.

Onze Oplossing

Hier introduceren wij: "What’s Cooking?", een concept ontworpen om studenten duurzame voeding te laten begrijpen én om dit onderwerp toegankelijk te maken voor hen. Dit doen we door een beleving te creëren.
What’s Cooking bestaat uit een fysieke keuken op Avans, waarin de studenten samen duurzaam leren koken en eten. Het verbinden van de student met deze keuken loopt via de ontworpen webapplicatie. Een student kan zich hier opgeven voor een tijdslot in de keuken waar hij of zij met een groep van vijf studenten een duurzame maaltijd gaat bereiden. Hoe het allemaal werkt? Dat leggen we uit in onze case movie hieronder!

Waarom What’s Cooking?

Wij willen studenten informatie aanreiken zonder dat we dit forceren. De beste methode om dit te bereiken is om hier een echte ervaring van te maken. Tijdens deze ervaring kan je ook zelf opzoek gaan naar meer informatie. In de applicatie vind je mogelijkheden om je nog meer te laten informeren over het onderwerp.
In de keuken kan je allerlei informatie vinden over seizoensgroenten, duurzame recepten en waarom iets een duurzame keuze is. Door met de andere studenten samen te kijken naar de duurzame keuzes die je hebt gemaakt blijft dit je ook nog eens bij. Het samen koken in een groep maakt het gezellig en geeft ze het gevoel dat ze dit samen met anderen doen. Samen voor een betere wereld!

Het Chef Stars systeem legt laagdrempelig uit welke kleine duurzame veranderingen je kunt maken in je een maaltijd en vertaalt deze naar sterren. Op deze manier kan je de maaltijd een duurzaamheidsscore geven. Zo leren de studenten dat simpele veranderingen al een verschil kunnen maken. Hiermee geven wij de studenten de mogelijkheid om dit ook in hun eigen recepten toe te passen. Elke duurzame switch maakt een klein maar zeker niet onbelangrijk verschil!

Onze Case Movie
De Infographic
De uitgedachte Customer Journey
De Chef Stars Flowchart, om de duurzaamheid van de maaltijd te beoordelen.
De Seizoensproducten Poster