Een potje vol!

by Doortje Bot

Hoe kan je kinderen tussen de 6 en 9 jaar op een speelse manier leren over duurzame voeding, zodanig dat dit zorgt voor een gedragsverandering richting de toekomst?

Een potje vol 2022

Duurzaamheid, het kan een beladen onderwerp zijn in het nieuws. En wat is binnen duurzaamheid nou goed of fout? Hoeveel weten we er nou eigenlijk van en wat passen we toe in ons eigen huishouden?

Kinderen zijn de volgende generatie die voor de aarde moet gaan zorgen, en het is aan onze generatie om ze dat mee te geven en ze er bewust van te maken dat het belangrijk is maar ook zeker heel makkelijk!

Waar in dit ontwerp op gefocust is, is voedselverspilling. Jaarlijks gooien we per persoon zo’n 35 kilo eten weg. Dat is nergens voor nodig, want er zijn zoveel manieren om voedselresten te besparen en opnieuw te gebruiken. Het was belangrijk voor mij om dat in dit project mee te geven aan mijn doelgroep. Ik wil hiermee ouders en kinderen leren dat duurzaamheid binnen voeding toegankelijk is. En ik wilde dit op zo’n manier doen dat zowel ouders, maar vooral de kinderen, dit mee nemen richting de toekomst en net als ik ‘’normaal’’ gaan vinden. Beiden partijen zullen meemaken dat ze op een laagdrempelige manier verschil kunnen maken voor een beter milieu. Voor kinderen is dit een speelse manier om te leren over duurzaamheid omdat ze zelf aan de slag gaan. Ze gaan zelf doen en zien dat je voedsel op meerdere manieren in kan zetten. Niet alleen om te eten bijvoorbeeld. Door het recept of potje door te geven aan familie of vriendjes en vriendinnetjes zullen ze de boodschap verspreiden.

Een potje vol!

‘’Een potje vol’’ bestaat uit potten met (bijna) kant en klare recepten. ‘’Een potje vol’’ staat voor een potje vol mogelijkheden. Er zijn namelijk veel mogelijkheden om het potje ‘’vol’’ te houden. De gebruiker hoeft maar 1 nat ingrediënt toe te voegen en zo hebben ze al snel een lekker gerecht op tafel staan. De potjes worden ondersteund door een QR-code die leidt tot een video met daarin de uitleg waarom het van belang is minder plastic te gebruiken, de instructie voor het recept en meerdere manieren om de groente, het fruit óf het potje te hergebruiken. De ingrediënten van de potjes zijn allemaal biologisch en de recepten zijn vegan, wat niet alleen beter is voor jezelf maar ook voor het milieu!

Website: https://doortjebot.wixsite.com/eenpotjevol

Nadat de potjes zijn aangeschaft begint het duurzaamheids-avontuur. Er zijn zoveel manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Op het potje staat een QR-code. Deze kan gescand worden via de telefoon van ouders. Dit wil gelijk ook zeggen dat bij het gebruik van dit product, ouders een ondersteunende en motiverende rol moeten aannemen. Zodra deze gescand is kom je uit bij een platform. Per potje kom je uit op een unieke pagina waar meerdere korte filmpjes te zien zijn. Korte filmpjes om het zo laagdrempelig en makkelijk mogelijk te houden en zodat de informatie goed blijft hangen. Met als eerste een filmpje over WAAROM minder voedselverspilling zo belangrijk is. Vervolgens gaan ze aan de slag met het maken van het recept en zodra het recept is gemaakt kunnen ze het potje weer vullen door bijvoorbeeld een prei opnieuw te laten groeien of de zelfgemaakte aardbeienjam erin te stoppen.

Zodra de kinderen de activiteiten rondom het potje hebben uitgevoerd kunnen ze het volle potje doorgeven aan vrienden of familie. Dit kan met zowel het gemaakte recept als het opnieuw groeiende plantje of de andere ‘’nieuwe vulling’’ van het potje. Zo zal er interactie ontstaan met de mensen aan wie ze het geven en kunnen ze de boodschap doorgeven om voedselverspilling tegen te gaan. De boodschap is niet zwaar en moeilijk, want de potjes zijn gevuld met lekkere en goede dingen. Het zijn voor zowel kinderen als volwassen leuke huis tuin en keuken weetjes/opdrachtjes en het helpt ook nog eens het milieu.

De kinderen nemen groenten uit de natuur, maken er iets mee, geven het nieuw leven en geven de boodschap door. Op deze manier leren ze op een laagdrempelige en actieve manier over duurzaamheid, door zelf te doen. En omdat er meerdere versies zijn, kunnen ze blijven sparen, ruilen en bezig zijn met duurzaamheid binnen voeding. Door de boodschap door te geven blijft er interactie tussen de kinderen en andere mensen en zo zal het verhaal voort blijven leven, ook richting de toekomst. Naast het sparen of ruilen van de potjes, kunnen de kinderen doorgaan met leren over minder voedselverspilling door via het platform naar het ''voedsel alfabet'' te gaan. Hier staat per letter een product wat ze kunnen gebruiken voor een lekker recept voordat het in de prullenbak beland. Zo staat het duurzaamheids-avontuur nooit stil.

Bij dit avontuur is de ondersteuning van ouders van belang. De ouders schaffen het potje aan en motiveren hun kinderen om te leren over duurzaamheid. Ze zullen hun kinderen dan ook moeten motiveren om eens op te zoeken wat ze moeten doen met de groente uit de koelkast die bijna de prullenbak in beland. Dit doen ze dan samen, en er is samenwerking voor nodig.

Een potje vol BANAAN
In een ‘’potje vol banaan’’ gaat het om de banaan. Hiermee kunnen kinderen heerlijke bananen koekjes maken die zelfs goed zijn voor ontbijt. De schillen van de banaan zijn geen afval en kunnen ingezet worden op meerdere manieren, zoals plantenvoeding of bananen chips!
Een potje vol WORTEL
In een ‘’potje vol wortel’’ staat de wortel centraal. De pot bevat gedroogde groenten en pasta. Hier hoeft alleen water en een verse wortel aan toegevoegd te worden om een heerlijke soep op tafel te zetten. Dit geldt ook voor een ‘’potje vol prei’’, alleen hier staat de prei centraal. Bij beiden recepten kun je het ‘’kontje’’ van de groenten weer opnieuw laten groeien, zodat je de groente eindeloos kan gebruiken!
Een potje vol AARDBEI
In een ‘’potje vol aardbei’’ staat de aardbei centraal. Hier kan de gebruiker een jam van maken en deze vervolgens in het potje bewaren. Maar ook van de aardbei kun je de zaadjes bewaren en opnieuw laten groeien.

Er zijn zoveel manieren om eten niet weg te gooien en ik hoop dat ik met dit project ouders en kinderen een handje kan helpen met kennisdeling over voedselverspilling en er ook het plezier van in te zien.