Colour Minded.

by Guusje Kort

Hoe kan ik kleding ontwerpen waarvan de opdruk gebaseerd is op iemands persoonlijke kenmerken?

Data Design | Tech | Gradiuation Work | 2022

www.colourminded.nl “De vertaling van persoonlijkheid in beeld”.

Op de website van Colour Minded beantwoord je persoonlijke vragen die doormiddel van een algoritme omgezet worden in een uniek en persoonlijk ontwerp, die voor je op een kledingstuk naar keuze wordt bedrukt.

Waarom Colour Minded

Er heerst een grote prestatiedruk in Nederland. Dit begrip is al langer aanwezig in de maatschappij, maar tegenwoordig lijkt het alsof er nog meer van mensen verwacht wordt. We zijn constant bereikbaar en worden hele dagen op de hoogte gehouden van de prestaties van anderen doormiddel van Social Media. Onbewust vergelijken we onszelf voortdurend met anderen en dit heeft vaak onzekerheid als gevolg. Het laat je eens in de zoveel tijd wel eens afvragen, wie ben ik eigenlijk?

Op de zoektocht naar dit antwoord ligt naar mijn mening tegenwoordig een stigma. Het wordt al snel gezien als een spirituele reis vol mindfulness, mediteren, yoga en zelfhulpboeken. Iets waarvan veel mensen denken, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? Maar zo ingewikkeld hoef het niet te zijn, ieder mens heeft namelijk een eigen identiteit met een unieke set aan karaktereigenschappen. Het is bewezen dat het bewust zijn van deze karaktereigenschappen een belangrijk onderdeel is om zelfvertrouwen op te bouwen en meer geluk te ontwikkelen. Daarom wil ik met mijn ontwerp Colour Minded bijdragen aan het bewust worden van je karaktereigenschappen om zo een beter beeld te krijgen van je persoonlijkheid. Dit doe ik door de antwoorden van persoonlijke vragen om te zetten in vormen en kleuren die staan voor bepaalde karaktereigenschappen.

De boodschap die ik met dit ontwerp wil overbrengen is dat je trost mag zijn op wie je bent en dat je dit ook mag uitten naar de buitenwereld. Kleding is een belangrijke manier om onze identiteit te uitten en daarom heb ik ervoor gekozen het ontwerp in kleding te verwerken. Ieder mens is uniek en zo is ook ieder ontwerp van Colour Minded uniek. Tegenwoordig zijn er veel tools om kleding of schoenen naar je eigen smaakt te veranderen, maar een ontwerp gebaseerd op je persoonlijkheid is zeldzaam en dit maakt Colour Minded een vernieuwing op de huidige markt.

Mijn postitionering

Het onderzoek voor dit ontwerp is ontstaan door een combinatie van mijn interesses namelijk, psychologie, kleur,(leren) programmeren en data visualisatie. Mijn interesse in data visualisatie is ontstaan tijdens de minor ‘Meaningful Data Design’. Tot voor het einde van deze minor lag mijn belangstelling tijdens CMD helemaal niet bij techniek. Dit veranderde toen ik tijdens de minor zag wat je allemaal wel niet met data kunt doen als je kunt programmeren. Om mezelf uit te dagen was mijn doel dan ook dat mijn afstudeerproject techniek moest bevatten. Doordat ik nog wat jaartjes techniek in te halen had stond ik voor een enorme uitdaging. Lang in het proces had ik geen idee hoe ik het idee tot stand moest laten brengen, maar met een beetje hulp en vertrouwen is het gelukt. Ondanks dat je met data heel veel mooie dingen kunt doen en maken, heb ik tijdens de minor ook negatieve kanten van data geleerd. Machine Learning algoritmes die op basis van data voorspellingen doen spelen al een grotere rol in ons leven dan we denken. Privacy schending door data lekken, Social Media verslavingen en biasses (vooroordelen) maken dat ik persoonlijk bang ben voor de grote invloed die deze slimme systemen op ons leven hebben. Als we naar dit ontwerp kijken biedt Machine Learning heel veel mogelijkheden om het verder uit te bouwen, maar de vraag die ik hierbij stel is moeten we dat wel willen? Daarom heb ik er bewust voor gekozen om een algoritme te schrijven waar ik zelf de controle over heb behouden.

Hoe werkt het

Op basis van de Big-5 persoonlijkheid theorie en een aantal overige karaktereigenschappen, zijn er 45 persoonlijke vragen samengesteld. Uit deze 45 vragen zijn 19 types ontstaan die allemaal staan voor een bepaalde karaktereigenschap of karaktertrek. In online vragenlijsten heb ik de vragen gesteld: “Welke kleur vind je passen bij de eigenschap ….?” met een keuze uit 25 verschillende kleuren en “Welke vorm vind je passen bij de eigenschap ….?” met de keuze uit een “Ronde vorm” en een “Hoekige vorm”. Per type wordt er in de dataset gekeken welke kleur het meeste benoemd is bij de eigenschap die hierbij past. De vormen in het ontwerp worden gevormd door twee verschillende inputs. De eerste input is het percentage dat “Ronde vorm” heeft geantwoord op de online vragenlijst. De tweede input is het percentage dat iemand gescroort heeft op de vragen die bij het type past.

Het percentage hoe hoog iemand scoort op een vraag op de website heeft ook invloed op de transparantie en de grootte van de vorm en kleur. Hoe hoger er gescoord is op de vraag hoe groter de vorm is en hoe hoger de transparantie van de kleur is. De locatie van de types 1 t/m 5 worden random binnen een bepaald kader op het canvas gezet. De locatie van de types 6 t/m 19 worden op een random verdeeld over het gehele canvas gezet.

Wanneer je op de website over het ontwerp hovert kun je zien welke vorm en kleur bij welk type hoort, om zo een inzicht te krijgen in de betekenis van het ontwerp. Daarna laat je je voorkeuren achter om zo het kledingstuk te kunnen bestellen.

Afsluiting

Als afsluiting wil ik eindigen met een interessant begrip dat ik ben tegengekomen in mijn onderzoek, namelijk 'Dopamine Dressing'. Dit is een theorie die stelt dat je gelukkiger ben wanneer je kleur draagt. Het zorgt ervoor dat je je zelfverzekerder voelt en vrolijker bent.

Dit is een theorie waar ik me mij aansluit, omdat ik mijzelf hier goed in kan vinden. Dus zoals de titel van mijn project ook aanduidt, bekijk het leven in kleur, daar word je gelukkig van!