De Frictie Dixi

by May de Haas

‘’Hoe kunnen studenten makkelijker hun gedachten benoemen en analyseren, zodat zij hun lage eigenwaarde gaan erkennen en kunnen verbeteren?’’

Cognitieve Defusie | 2022 | Eigenwaarde | Confrontatie | Studenten | Mentale gezondheid | Zelfpraat | Ritueel | Gedachten | Cognitieve fusie

“Ik zie er dik uit.” “Die mensen vinden mij niet leuk.” “Ik ben waardeloos.” “Ik ben het niet waard om te bestaan.” Dit zijn allemaal gedachten waarvan ik dacht dat ze echt waar zijn ondanks dat dit niet de realiteit is, ookwel cognitieve fusie genoemd. Dit komt omdat ik nooit ben geholpen met het doorbreken van deze gedachtegang en bereiken van cognitieve defusie. Middels een jarenlange strijd en het volgen van diverse therapieën, maak ik grote stappen om mijzelf hierin te verbeteren en mijn gedachten te herkennen en analyseren. Hierdoor zie ik nu ook hoeveel andere studenten precies hetzelfde meemaken als dat ik heb meegemaakt. Daar wil ik graag een stokje voor steken.

Door onder andere cognitieve fusie, die gestimuleerd wordt door zelfdruk, de druk van school en maatschappij, ontwikkelen studenten een lage eigenwaarde. Dit is een probleem dat voorlopig nog niet opgelost zal worden en mogelijk zelfs zal verslechteren. Daarom is het relevant om te proberen de eigenwaarde van de studenten te verbeteren. Dit kan niet ineens worden bereikt, aangezien het meer dan 21 dagen duurt voordat mensen een nieuwe gewoonte oppakken en daarmee dus een nieuwe manier van denken kunnen verwerken in hun dagelijks leven. Om hun eigenwaarde te kunnen verbeteren is het van belang dat studenten hardop (en vooral positief) tegen zichzelf praten, ook wel zelfpraat genoemd. Hierdoor kunnen studenten in een langzamer tempo hun gedachten opmerken en benoemen. Daarnaast is het ook een feit, dat wat mensen tegen zichzelf zeggen, wanneer ze dit zeggen en hoe ze dit zeggen, enorme impact kan hebben op hun gevoel van eigenwaarde, overtuigingen over zelfeffectiviteit en algeheel gevoel van waarde.

 “If we speak out loud, it forces us to slow down our thoughts and process them differently because we engage the language centers of our brain. By talking to ourselves we become more deliberate, and this creates a slower process to think, feel and act, instead of being bombarded by our thoughts.” (Gould, 2018)

Middels het testen van diverse prototypes, die cognitieve defusie op het gebied van therapie en religie hebben verkent, is gebleken dat het moeilijk is om studenten zich veilig genoeg te laten voelen om hun gedachten hardop uit te spreken.  De testresultaten hebben duidelijk gemaakt, dat een toilethokje de plek is waar studenten genoeg privacy ervaren om tot rust te komen en zij hun emoties en gedachten eruit durven te gooien. Om ervoor te zorgen dat studenten makkelijker hun gedachten kunnen benoemen en analyseren, is het ook belangrijk om geen onderdeel te zijn van het grotere onderliggende probleem, namelijk de taboe die nog steeds rust op therapie, het zoeken van hulp en praten over mentale gezondheid. Door het uiteindelijke product in het openbaar te plaatsen, wordt het werken aan mentale gezondheid genormaliseerd.

Het product dat antwoord geeft op al deze vragen, in het bijzonder de hoofdvraag, alsmede qua vorm en interactie volledig aansluit bij de doelgroep, is de interactieve installatie genaamd Frictie Dixi. Dit openbare ‘toilet’ is ontwikkeld aan de hand van uitgebreid onderzoek inclusief het vervaardigen en testen van diverse prototypes waaruit de beste resultaten zijn geselecteerd.
De Frictie Dixi geeft studenten de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kritisch naar zichzelf en hun gedachten te kijken, terwijl zij zich bevinden in een openbare ruimte op school. Hierin zoeken zij de frictie met zichzelf op, maar ervaren ze ook even een moment van rust en reflectie tijdens een drukke stressvolle schooldag. Omdat de Frictie Dixi middels diverse geluiddempende materialen geluiddicht is gemaakt en er geen data van de gebruiker wordt gevraagd of bewaard, zijn zij in het openbaar toch volledig privé en durven zij daarom hun gedachten hardop met zichzelf te delen. Middels spiegels, het stellen van kritische vragen vanuit een therapeutische invalshoek en het terughoren van antwoorden daarop, gaat de student die confrontatie met zichzelf aan. Tegelijkertijd leert de student ook om regelmatig bezig te zijn met het analyseren van zijn/haar gedachten en gevoelens, waardoor cognitieve defusie wordt bereikt. Hierdoor wordt het herkennen van gedachten, het analyseren en het handelen allen behandeld in de Frictie Dixi.

 “Normaal sta ik niet echt open voor dit soort ervaringen, maar door het leuke uiterlijk en positieve verhalen van andere studenten wilde ik de Frictie Dixi toch uitproberen. Het was fijn om even een andere wereld in te stappen waarin ik door een goed gesprek meer over mijzelf leerde kennen.” – Participant

Door de Frictie Dixi in een openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld een leerplein, te plaatsen wordt mentale gezondheid ook meer bespreekbaar gemaakt onder de studenten en hebben zij altijd de mogelijkheid de Dixi te gebruiken. Hierdoor kunnen studenten elkaar ook makkelijker benaderen over mentale gezondheid. Middels een intrigerend uiterlijk en leuke stickers wordt het bestaan van de installatie verspreidt onder studenten binnen de school. Hierdoor wordt het, naast een unieke ervaring, ook een product dat zorgt voor normalisatie van het praten over de psyche.

Aan het einde van de ervaring mag de student op de spiegels schrijven wat hij/zij graag zou willen bereiken of verbeteren aan zichzelf. Via deze weg wordt de ervaring op een positieve manier afgesloten. Hierdoor zal de Frictie Dixi een fijne ervaring zijn, waardoor de studenten de installatie regelmatig zullen gebruiken. Door deze regelmaat kunnen we de Frictie Dixi zien als een moderne twist op het welbekende biechthok en zal de ervaring die de studenten beleven langzaamaan een ritueel worden die zij wekelijks, al dan niet dagelijks, uitvoeren. Na verloop van tijd zullen studenten hierdoor steeds positiever tegen zichzelf gaan praten en zijn zij beter in staat hun eigen gedachten te analyseren. Dit zorgt ervoor dat de eigenwaarde van studenten verbeterd wordt en tegelijkertijd maakt het mentale gezondheid weer iets meer bespreekbaar.

“Het is even wennen en misschien wat eng, maar als je eenmaal uit de Frictie Dixi stapt ben je zo opgelucht. Ik heb mijn problemen getackeld en ga echt nadenken over hoe ik mij voel. Ondanks dat dit een super normale vraag is, stel je die eigenlijk nooit aan jezelf.” – Participant