Flexitarian

by Vego De Cauwer

Hoe kan een applicatie gedragsverandering bij flexitariërs aansporen ten opzichte van vleesconsumptie in het voordeel van het milieu?

Tech | 2022 | Graduation Work | Flexitarisme | Vleesconsumptie | Psychologie | Humanistisch gecentreerd | Applicatie | Inzichtelijk | Persoonlijke invloed | Gedragsverandering | Ondersteunend | Helpen | Gezondheid | Coaching | Milieu

Veel mensen proberen tegenwoordig hun vleesconsumptie te verlagen, maar lopen daarbij vaak tegen problemen aan. Met mijn onderzoek wil ik het flexitariërs makkelijker maken om hun persoonlijke vleesconsumptie te verlagen. Dit doe ik met de Flexitarian app, die met behulp van zelfreflectie in combinatie met het gebruik van diverse hulptools de flexitarische obstakels verkleint en zelfs elimineert.

Introductie

Flexitarisme, een begrip waar velen niet bekend mee zijn, echter behoord meer dan de helft van alle Nederlanders tot deze categorie. Dit is een begrip dat staat voor een semi-vleesvrij dieet, waarin niet elke dag vlees wordt geconsumeerd, maar waar vlees ook niet volledig wordt uitgesloten in het eetpatroon. Veel mensen in Nederland gaan steeds bewuster om met hun voeding, met als resultaat dat er meer flexitariërs ontstaan.


Mijn oplossing

Om dit voor veel mensen te kunnen realiseren is het nodig om een algemene en begaanbare versimpeling aan te bieden die dient als een overbrugging. Ook één waar mensen informatie op kunnen doen en hun kennis simpel en snel kunnen verrijken met duidelijke hulptools. Dit maakt mij dan ook een human-gecentreerde ontwerper die kijkt naar de grootste gaten en beste mogelijkheden om de gezondheid van mensen te verbeteren.

Hier komt mijn app 'Flexitarian' in beeld. Een app waarin zelfreflectie centraal staat en als doel heeft persoonlijke obstakels in kaart te brengen. Vervolgens wordt op basis daarvan de juiste hulptool aangeboden om deze obstakels te verkleinen en zelfs te elimineren. Hiernaast ondersteunt het ook de inactieve flexitariërs die vooral nieuwsgierig zijn naar hun persoonlijke invloed met betrekking tot vleesconsumptie of simpelweg wat nieuwe recepten willen proberen.







Tweedeling

Binnen flexitariërs spelen diverse verschillen, waardoor subcategorieën ontstaan. De grootste verschillen ontstaan vooral in de persoonlijke normen en waarden. Hierdoor ontstaat er een tweedeling tussen de flexitariërs die actief bezig zijn met het verkleinen van hun persoonlijke veestapel, en de flexitariërs die niet elke dag vlees consumeren, maar hier ook niet actief mee bezig zijn.

De drijfveren die deze actieve flexitariërs voornamelijk sturen zijn factoren als gezondheid, milieu en welzijn (van zowel dieren als mensen), dit zijn ook wel evoluerende drijfveren. Bij deze inactieve flexitariërs zijn de drijfveren voornamelijk smaak, prijs en gemak, ook wel de fundamentele drijfveren.

Hoewel actieve flexitariërs al minderen, willen zij graag nog extra minderen, echter lopen zij daarbij tegen een aantal problemen aan. Een kleine kennis van vleesvrije recepten en alternatieven, bang zijn om iets nieuws te proberen, sociale situaties en een gebrek aan hulp hierbij zijn hier de voornaamste van.





Persoonlijke interesse

Mijn enthousiasme op dit onderwerp is ontstaan door mijn jaren als fanatieke sporter. Hierbij heb ik een passie gevormd voor mentale- en fysieke gezondheid, waarin ik mensen ook graag begeleid. Tijdens het volgen van de minor Sportvoeding aan de HAN kwam mijn fascinatie naar de effecten van langdurige vleesconsumptie ook steeds meer naar boven. In dit debat ben ik zelf overtuigd dat we als mensen samen te veel vlees eten, en nog veel kunnen doen om hier een vermindering in te maken.