CC1

by C.L.C.J. Hellemons

Hoe kan een flexibele digitale User Interface een waardevolle bijdrage leveren aan het makkelijker maken van koken op inductiekookplaten?

2023 | User Experience | User Interface | Cooking | Cooktop | Digital

De kookplaat

De kookplaat, iets wat velen van ons dagelijks gebruiken, sommigen met passie, anderen met tegenzin. Hoe we koken ook ervaren, één ding is zeker: de kookplaat is in 60 jaar nauwelijks veranderd, terwijl de rest van ons leven totaal anders is.

De gemiddelde kookplaat is behoorlijk treurig. Vier pitten, rommelige besturing, onduidelijke icoontjes, irritante piepjes en functies die niemand snapt of gebruikt. Het centrum van de keuken is een fantasieloze zwarte plaat met witte lijntjes en puntjes.

De "kookplaat" van de "toekomst"

De kookplaat van de toekomst is vaak een technologisch gedreven samenstelling van niet-bestaande en onrealistische technieken. Deze concepten staan zo ver van de werkelijkheid af en zijn zo futuristisch dat ze hun doel voorbijschieten. Maar wat als dit helemaal anders kon, een verandering die niet alleen mogelijk is, maar ook het idee van koken totaal kan veranderen?

Wat gebruik jij elke dag? Een touchscreen! De koffiemachine heeft tegenwoordig een touchscreen op hetzelfde niveau als telefoons. De hoeksteen van koken in de keuken, de kookplaat, moet het echter nog steeds doen met de fantasieloze tiptoetsen.

CC1

CC1 (Coen's Cooktop One) combineert wensen en behoeften van mensen samen met het o zo bekende touchscreen tot een modernere, praktischere en betere kookplaat. Door alleen te focussen op wat mensen nodig hebben en willen wordt de kookplaat niet onnodig complex.

De irritaties van de huidige kookplaat zijn verholpen. Nooit meer per ongeluk de kookplaat aan- of uitzetten. Weg zijn de onnodige geluiden en het gebrek van meerdere timers is verleden tijd.

Het neusje van de zalm van CC1 is de mogelijkheid om recepten van je telefoon naar de kookplaat te sturen. De kookplaat leest deze opgestuurde recepten uit en geeft ze behapbaar in beeld. Deze recepten kunnen ook worden opgeslagen, zo heb je snel een kookboek vol met jouw favoriete recepten. Elk recept kan je ook aanpassen en natuurlijk instellen voor hoeveel personen jouw recept is. Er zijn tientallen voorgeprogrammeerde recepten, dus je kan gelijk aan de slag.

Daarnaast is het mogelijk om verduidelijking te zien over begrippen zoals: reepjes, plakjes, fruiten, etc. waardoor je exact ziet wat er moet gebeuren. Begrippen in recepten worden uitgelegd wanneer je op de woorden drukt, hierdoor zien mensen alleen de hulp die ze nodig hebben.

De layout van het scherm is gemaakt zodat de positie intuïtief linkt aan de positie van de pit op de plaat. Door de - en + weg te halen als een stand niet lager of hoger kan wordt de besturing overzichtelijker.

Kleurcodes maken gelijk duidelijk hoe warm een pit is en of er een programma klaar is. Het scherm laat zien waar de pan staat ten opzichte van de pit.

Door de pit ingedrukt te houden kan je programma's selecteren.

Pan t.o.v. pit (blauwe stippenlijn)
Kleurcode programma klaar
Kleurcode lage standen
Kleurcode standen middel
Kleurcode standen hoog

De kookplaat zet automatisch de pitten en timers op de aanbevolen standen, maar deze kunnen aangepast worden als dit de voorkeur heeft. Dit verlaagt de cognitieve lading tijdens het koken, wat niet alleen handig is voor beginners, maar ook voor mensen die complexe maaltijden koken en geen omkijk willen hebben naar de basis ingrediënten.

Ook zijn er sensoren die overkoken en het verbranden van boter of olie voorkomen en een gefaseerde functie voor warm houden. De pauzeknop zorgt dat alle pitten tegelijk op de laagste stand zullen gaan staan. Overkoken wanneer er aangebeld wordt, is vanaf nu verleden tijd. Vergeet je de pauzeknop? Een vochtsensor zet een pit automatisch op de laagste stand als er iets overkookt.

Daarnaast is er een scala aan programma’s mogelijk; denk aan het koken van rijst, risotto of aardappelen, het grillen van vlees of zalm, en de perfecte stand voor sudderen en pruttelen. Deze programma’s zorgen ervoor dat koken makkelijker wordt en er minder fout kan gaan. Door de ingebouwde druksensoren weet de kookplaat de afmeting van de pan, zo heb je altijd de goede hoeveelheid boter of vocht in je pan voor het gerecht. Deze sensoren zorgen er ook voor dat de pan altijd midden op de pit staat en dat je ingrediënten in de pan kan wegen. Het resultaat? Een perfect resultaat.

Al het hierboven genoemde kan volledig of gedeeltelijk gebruikt worden, waardoor CC1 handig is voor zowel complete beginners als meer ervaren koks. Maar ook voor mensen die in drukte moeten koken, of iemand die voor het eerst uitgebreid gaat koken en niks wil laten aanbranden.