Studeerwerk tot een goed eind brengen d.m.v. flow
Hoe wordt ervoor gezorgd dat studeerwerk tot een goed eind wordt gebracht door middel van ingaan op flow?
Al één heel jaar worden er weinig tot geen fysieke lessen gegeven op school. Elke dag zit je thuis achter de laptop en je kan geen kant op. Je motivatie verzwakt en je bent niet meer productief. Het is lastig om in een flow te komen als er geen motivatie is. Om toch je studeerwerk altijd tot een goed einde te brengen, want dat is het belangrijkste in dit onderzoek, wordt er onderzocht hoe je in een flow komt, maar vooral ook wat de redenen zijn hoe je in zo’n flow komt. Door het toepassen van verschillende methodes ontdek ik dat er verschillende patronen zijn tussen de verzamelde data uit wetenschappelijke artikelen en gedane tests. Ik begeleid jullie hier door mijn onderzoek met daarbij alle relevante data en inzichten die ik heb opgedaan.
Hierom ben ik doorgegaan op mentale energie en hier is een prototype bij ontwikkeld. Wat zorgt voor een boost van mentale energie van studenten?
Hierna meer ingegaan op het meten van mentale energie. Hierbij ben ik op literatuur ingegaan van mentale energie. De gevonden papers waren erg lastig te lezen en hier kon ik dus weinig uithalen. Daarom ben ik verder gegaan met een cultural probe, om meer de emoties bij deze studenten los te krijgen en daar meer op door te gaan. Dit heb ik gedaan op basis van de human lessen met het stuk 'Lived Experience'.
Bij het midterm assessment ben ik erachter gekomen dat ik niet helemaal op het juiste onderwerp zat, ik ben daarom doorgegaan op 'flow'. Dit is een belangrijk onderwerp rondom het tot een goed eind brengen van je schoolwerk. Hierover heb ik onderzoek gedaan en de belangrijkste punten meegenomen in het vervolgonderzoek. Hiermee bedoel ik de principes van flow van Csikszentmihaly, een hongaarse professor.
Hierna is een app gemaakt waar ik probeer een korte flow te creëren. Kan er een korte flow gecreëerd worden? Nadat ik de resultaten terughad bleek dit al snel te kort te zijn om een flow te creëren. Daarom heb ik uit de nieuwe inzichten een nieuw prototype gemaakt, weer een app waar nu de student zelf een tijd bepaald van studeren. Hier werden de principes van flow herkend bij verschillende studenten. Zo kon ik eruit halen dat er daadwerkelijk een flow was gecreëerd.
Maar hoe onstaat nou zo'n flow? Om op deze vraag een antwoord te krijgen, heb ik een nieuw prototype ontwikkeld waarin ik niet inga op schoolwerk. Ik ga hier in op de baan van de student. Dit doe ik, omdat ik nu zeker weet dat er een bepaalde uitdaging is en dat ze de vaardigheden hebben. Aan de hand van herkennen van de principes probeer ik patronen te vinden in welke principes er wanneer worden herkend. Bij deze studenten was een vergelijkbaar patroon te zien in de volgorde van de principes. Hierna heb ik ze gevraagd bij de volgende werkdag deze tabel er nog is bij te houden en te proberen deze flow te herbeleven.
Kan een flow worden herbeleefd op basis van vorige flow? Het was voor deze studenten niet mogelijk om in deze flow te komen, omdat ze te druk bezig waren met de principes zelf, waardoor ze geen volledige concentratie op de taak hadden. Hierdoor kwamen zij niet in een flow terecht. Het was meer forceren van de flow. Dit werkte niet.
Hier kon ik uithalen dat er verschillende principes belangrijker zijn dan de andere. Om echt in een flow te komen moet er sowieso concentratie op de taak zijn, anders volgen de andere principes niet.
Ik heb nog niet echt antwoord op de vraag: 'Hoe onstaat een flow?'. In een vervolg onderzoek zou ik hier verder op door willen gaan. Om zo meer een antwoord te krijgen op hoe je je studeerwerk tot een goed eind kan brengen d.m.v. flow.
