Haptische wearables als nieuwe zintuigen

by Ai-Thien Nguyen

Sensory augmentation technologie gebruiken in voeten om omgevingswaarneming te vergroten

Perceptueel leren, Sensorische substitutie, Kinematica

Navigatiehulpmiddelen van tegenwoordig vragen veel aandacht van de gebruiker. Men moet aandachtig luisteren naar de stem van een navigatiesysteem, of men moet zelfs op een scherm kijken terwijl er ontzettend veel in de omgeving gebeurd. Het blijkt dat voetstampen en laagfrequent gerommel van olifanten seismische golven in de grond genereren die bijna 20 mijl langs het aardoppervlak kunnen reizen, volgens een nieuwe studie in de Journal of the Acoustical Society of America. Men ervaart hun omgeving niet op dezelfde manier. Vandaar de vraag die tijdens dit onderzoek centraal staat: Hoe zou men sensory augmentation technologie kunnen toepassen in de menselijke voet, om de omgeving anders waar te nemen. Tijdens het onderzoek is onderzocht of men hun omgeving anders ervaart door trillingen te ervaren in de voet. Het prototype zal trillingen aan de zijkanten van de voet aanbrengen, de betekenis van deze trillingen is voor de gebruiker onbekend. De gebruiker zal zelf een betekenis eraan moeten geven. Dit zal uiteindelijk leiden tot nieuwe deelvragen.

Een test was uitgevoerd om te controleren of het subject de trillingen kan ervaren terwijl zij bezig is met een activiteit. De trilling zal bij dit prototype geactiveerd worden door de expansie van de borstkas. De expansie van de borstkas zal gemeten worden met een conductive rubber
Het prototype vertaalt een ‘adem’ van een enkele persoon, zou het prototype nog steeds werken wanneer de ademhaling van meerdere mensen vertaald worden? Dit zou mogelijk teveel prikkels kunnen zijn.
De trilling van het prototype wordt geactiveerd door de expansie van de borstkas. De expansie van de borstkas zal gemeten worden met een conductive rubber.

Dit project is onderdeel van het lab: Sensory augmentation

Ga naar het lab →